fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επισήμανση τροφίμων και διατροφικές πληροφορίες

Nutrition facts

Όλα τα τρόφιμα που πωλούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να φέρουν σήμανση με βασικές πληροφορίες, ώστε οι τελικοί καταναλωτές να μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με την αγορά τους. Ο τρόπος επισήμανσης των τροφίμων, κυρίως αυτών που διατίθενται συσκευασμένα στη λιανική και στην εστίαση, καθορίζεται από τον κανονισμό (EE) 1169/2011 της 25ης Οκτωβρίου 2011.

Σύμφωνα με τον κανονισμό είναι υποχρεωτική η αναγραφή των ακόλουθων ενδείξεων:

  • Η ονομασία των τροφίμων
  • Ο κατάλογος συστατικών. Όλα τα συστατικά του τροφίμου πρέπει να αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά βάρους
  • Πρόσθετα τροφίμων
    Πρόσθετα, χαρακτηρίζονται οι ουσίες εκείνες που δεν αποτελούν φυσικά συστατικά των τροφίμων, αλλά προστίθενται σε αυτά κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση, ή και την εμπορία τους, με σκοπό να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να βελτιωθεί η διατροφική τους αξία, η γεύση, η οσμή, η εμφάνιση τους γενικότερα. Τα πρόσθετα τροφίμων μπορεί να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων είτε με το χημικό τους όνομα είτε με τον κωδικό «Ε» ακολουθούμενο από έναν αριθμό. Ο κωδικός αυτός έχει θεσπιστεί από την Ε.Ε. και δηλώνει την ύπαρξη ενός εγκεκριμένου πρόσθετου, ενώ ο αριθμός που αναγράφεται δίπλα στο «E» προσδιορίζει το είδος του πρόσθετου.
    • Αλλεργιογόνα. Τυχόν αλλεργιογόνα που υπάρχουν πρέπει να τονίζονται στον κατάλογο των συστατικών, με τη χρήση διαφορετικής γραμματοσειράς, διαφορετικού μεγέθους χαρακτήρων ή χρώματος φόντου.
  • Η ποσότητα ορισμένων συστατικών
  • Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και η τελική ημερομηνία ανάλωσης
  • Αριθμός παρτίδας, lot number
  • Η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης
  • Το όνομα και η διεύθυνση του υπευθύνου της επιχείρησης τροφίμων που είναι εγκατεστημένος στην ΕΕ ή του εισαγωγέα
  • Η καθαρή ποσότητα
  • Οδηγίες χρήσης, εφόσον η παράλειψή τους θα δυσχέραινε τη σωστή χρήση του τροφίμου
  • Το επίπεδο αιθυλικής αλκοόλης για ποτά (εάν είναι μεγαλύτερο από 1,2 % κάτ. όγκο)
  • Διατροφική δήλωση

Η διατροφική δήλωση πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:

  • ενεργειακή αξία
  • ποσότητες λιπαρών, κορεσμένων, υδατανθράκων, σακχάρων, πρωτεϊνών και αλατιού.
  • Προαιρετικά μπορούν να αναγραφούν τα μονοακόρεστα, τα πολυακόρεστα, οι πολυόνες, το άμυλο, οι εδώδιμες ίνες και οι βιταμίνες

Οι τιμές στη διατροφική δήλωση είναι μέσοι όροι, οι οποίοι βασίζονται στην ανάλυση του τροφίμου. Η ενεργειακή αξία και οι ποσότητες θρεπτικών ουσιών που αναγράφονται στη συσκευασία πρέπει να αντικατοπτρίζουν την αξία και τις ποσότητες του τροφίμου όπως αυτό πωλείται.

Η ενεργειακή αξία πρέπει να εκφράζεται σε kilojoules (kJ) και χιλιοθερμίδες (kcal) ανά 100 g ή ανά 100 ml.

Οι ποσότητες θρεπτικών ουσιών πρέπει να αναγράφονται ανά 100 g ή ανά 100 ml.
Στις 13 Δεκεμβρίου 2021 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η αναθεώρηση της παροχής πληροφοριών στους καταναλωτές για τα τρόφιμα από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι της 7 Μαρτίου του 2022. Θα υπάρξει πρόταση για εναρμονισμένη υποχρεωτική διατροφική επισήμανση στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας σε όλη την ΕΕ έως το τέλος του 2022.

Σύστημα nutriscore

Το Nutri-Score είναι μια ετικέτα που «βαθμολογεί» το τρόφιμο με βάση τη διατροφική του αξία από το Α έως το Ε σε συνδυασμό με μία κλίμακα πέντε χρωμάτων. Με σκούρο πράσινο και το γράμμα Α επισημαίνονται τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία, ενώ με σκούρο πορτοκαλί και το γράμμα Ε επισημαίνονται τα προϊόντα με τη χαμηλότερη θρεπτική αξία.nutriscore

Σκοπός του Nutri-Score, είναι να παρέχεται γρήγορα και άμεσα η πληροφορία στους καταναλωτές σχετικά με τη γενική διατροφική ποιότητα των προϊόντων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας

Το σύστημα το οποίο βασίζεται σε αλγόριθμο, εμφανίζει σήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων με στόχο να καταταγούν τα συσκευασμένα τρόφιμα, ανάλογα με τη διατροφική τους αξία.

Το Nutriscore μέχρι στιγμής δεν είναι ούτε υποχρεωτικό, ούτε συνολικά εναρμονισμένο στο σύνολο της ΕΕ καθώς λόγω των ελλιπών κριτηρίων στον αλγόριθμο συχνά παρατηρείται το γεγονός να λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Η ALPHA PLAN CONSULTANTS αναλαμβάνει την επισήμανση των παραγόμενων τροφίμων και τη σύνταξη των διατροφικών πινάκων με σκοπό την πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της εκάστοτε νομοθεσίας.

Αλμπανάκης Ηλίας
Τεχνολόγος Τροφίμων
Υπεύθυνος Τμήματος Ποιότητας & Διαχειριστικών Συστημάτων
Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810289457
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.