Εφαρμογή από 13/12/2014
Από τις 13 Δεκεμβρίου 2014 ξεκίνησε η εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1169/2011, η οποία ενοποιεί τις δυο Οδηγίες (2000/13/ΕΚ & 90/496/ΕΟΚ) σε μια νομοθεσία. Σύμφωνα με τον παραπάνω Κανονισμό οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, οφείλουν να παρέχουν μια πιο πλήρη και συγκεκριμένη παροχή πληροφοριών σχετικά με τις ενδείξεις των προϊόντων τους.
Αφορά ακόμη και επιχειρήσεις που παρέχουν μη προσυσκευασμένα τρόφιμα (μονάδες ομαδικής εστίασης, επιχειρήσεις που παρασκευάζουν και πωλούν λιανικώς) καθώς επίσης και αυτές που παρέχουν υπηρεσίες διάθεσης τροφίμων (προσυσκευασμένων και μη) με επικοινωνία εξ αποστάσεως.
Ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθμ. 1169/2011 θα εφαρμοστεί από τις 13 Δεκεμβρίου 2014, με εξαίρεση τη διάταξη που αφορά στην υποχρεωτική αναγραφή της διατροφικής δήλωσης που εφαρμόζεται από τις 13 Δεκεμβρίου 2016, ωστόσο οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να παρέχουν προαιρετικά τη διατροφική δήλωση, από τις 13 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2016, θα πρέπει να τηρούν τις σχετικές διατάξεις του παρόντος κανονισμού. Επισημαίνεται ότι τα τρόφιμα που διατέθηκαν στην αγορά ή επισημάνθηκαν πριν από τις 13 Δεκεμβρίου 2014 και δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού μπορούν να διατίθενται στην αγορά μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων τους.
Οι βασικότερες αλλαγές με βάση τον νέο κανονισμό της Ένωσης είναι οι εξής: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
• Αποσαφήνιση των ευθυνών σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων
• Αναγνωσιμότητα των ετικετών (ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς )
• Έμφαση των αλλεργιογόνων συστατικών στον κατάλογο συστατικών
• Πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα συστατικά στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα
• Αποσαφήνιση των κανόνων που ισχύουν όσον αφορά στην επισήμανση της χώρας του τόπου προέλευσης
• Υποχρεωτική διατροφική δήλωση για όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα (με εξαίρεση ορισμένες κατηγορίες τροφίμων )
• Καθορισμός των διατροφικών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν στην υποχρεωτική δήλωση
• Καθορισμός κριτηρίων για την πρόσθετη εθελοντική αναγραφή των διατροφικών στοιχείων στο μπροστινό μέρος της ετικέτας
• Αποσαφήνιση των απαιτήσεων σχετικά με την παροχή πληροφοριών για την εξ αποστάσεως πώληση
Οι υποχρεωτικές ενδείξεις
• Ονομασία τροφίμου
• Κατάλογος των συστατικών
• Κάθε συστατικό ή τεχνολογικό βοήθημα που προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες
• Η ποσότητα ορισμένων συστατικών ή κατηγοριών συστατικών
• Η καθαρή ποσότητα του τροφίμου
• Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και η τελική ημερομηνία ανάλωσης
• Τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και/ή συνθήκες χρήσης
• Το όνομα ή εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του υπεύθυνου επιχείρησης τροφίμων
Προέλευση και διατροφική δήλωση
• Η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης. Εξαίρεση αποτελούν τα παρασκευάσματα κρέατος και τα προϊόντα με βάση το κρέας.
• Οδηγίες χρήσης εφόσον η παράλειψή τους δυσχέραινε τη σωστή χρήση του τροφίμου
• Για ποτά με περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη μεγαλύτερη από 1,2% κατ’ όγκον, η αναγραφή του αποκτηθέντος κατ’ όγκον αλκοολικού τίτλου
• Διατροφική δήλωση
Προσυσκευασμένα προϊόντα
Τα παραπάνω αποτελούν προαπαιτούμενα για τη σωστή ετικέτα ενός προσυσκευασμένου προϊόντος καθώς επίσης η επισήμανση θα πρέπει να είναι σε γλώσσα που να είναι εύκολα κατανοητή από τους καταναλωτές των κρατών μελών στα οποία πωλείται το τρόφιμο (άρθρο 15 του ΕΚ 1169/2011). Ακόμη στο άρθρο 11 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών αναφέρεται ότι απαγορεύεται το εμπόριο τροφίμων, τα οποία προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση όταν οι ενδείξεις δεν αναγράφονται στα Ελληνικά.
Μη προσυσκευασμένα προϊόντα
Στα μη προσυσκευασμένα προϊόντα είναι υποχρεωτική η αναγραφή κάθε συστατικού ή τεχνολογικού βοηθήματος που προέρχεται από ουσία ή προϊόν που προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες, χρησιμοποιείται στην παραγωγή ή παρασκευή ενός τροφίμου και εξακολουθεί να υπάρχει στο τελικό προϊόν ακόμη και σε τροποποιημένη μορφή( άρθρο 44 του ΕΚ 1169/2011).
Προϊόντα μικρής επιφάνειας και εξωτερικής συσκευασίας
Είναι τα προσυσκευασμένα προϊόντα στα οποία η μεγαλύτερη επιφάνεια της συσκευασίας τους έχει εμβαδόν μικρότερο από 10 cm2. Σε αυτή τη περίπτωση υποχρεωτική είναι η αναγραφή μόνο των εξής:
• Η ονομασία του τροφίμου
• Κάθε συστατικό ή τεχνολογικό βοήθημα που προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες
• Η καθαρή ποσότητα του τροφίμου
• Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και η τελική ανάλωσης
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τμήμα ISO της εταιρίας μας στα τηλέφωνα 2310566767.