British Retail Consortium Global Standard
Το BRC είναι ένα διεθνές πρότυπο Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων και είναι ένα από τα αναγνωρισμένα συστήματα πιστοποίησης GFSI (Global Food Safety Institute). Περιέχει απαιτήσεις που πρέπει να ακολουθούν οι μεταποιητές τροφίμων για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων. Υπάρχουν επίσης εκδόσεις του προτύπου για κατασκευαστές συσκευασιών τροφίμων, αποθήκευση, διανομή καθώς επίσης και για προμηθευτές. Οι απαιτήσεις του προτύπου καλύπτουν τα βασικά στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν σε μία επιχείρηση προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προϊόντος. Το BRC δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση των προμηθευτών και να εξασφαλίσει την ικανότητα των λιανοπωλητών να εγγυηθούν την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που πωλούν. Χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως ένα πλαίσιο για οποιαδήποτε επιχείρηση (λιανοπωλητές και μεταποιητές) που στόχο έχει να συμβάλλει στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων και την επιλογή αξιόπιστων προμηθευτών.
Αναμενόμενα οφέλη:
- Αξιολόγηση και έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων.
- Διασφάλιση και πρόληψη της εμφάνισης κινδύνων για την ασφάλεια και υγεία των καταναλωτών.
- Ενίσχυση της θέσης της επιχείρησης στο παγκόσμιο εμπόριο και ειδικά στη Βρετανική αγορά.
- Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης.
- Νομική συμμόρφωση της επιχείρησης.
- Βελτίωση της απόδοσης της επιχείρησης σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων, συνεχείς έλεγχοι και εφαρμογή διορθωτικών ενεργειών.
- Χάρη στη βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων και της ποιότητας των υπηρεσιών, επιτυγχάνονται κέρδη απόδοσης στην παραγωγή και μειώνεται το κόστος.
- Μείωση των απορριμμάτων προϊόντων, της επανεπεξεργασίας των προϊόντων αλλά και της ανάκλησης προϊόντων.
- Διασφάλισης εμπιστοσύνης πελατών, προμηθευτών, συνεργατών.