fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σύστημα Ποιότητας IFS FOOD 7

IFSTo IFS αποτελεί ιδιωτικό πρότυπο της Ένωσης Γερμανών και Γάλλων Χονδρεμπόρων, σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια Τροφίμων (GFSI). Ολοένα και περισσότεροι ζητούν πιστοποιητικό IFS από τους προμηθευτές τους. Το IFS αφορά, κυρίως, τους προμηθευτές τροφίμων και επιχειρήσεις που τυποποιούν ή συσκευάζουν τρόφιμα για μεγάλες αλυσίδες πώλησης τροφίμων.

Το πρότυπο IFS Food εστιάζει σε παραμέτρους ασφαλείας τροφίμων και ποιότητας διεργασιών και προϊόντων. Αφορά επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων, καθώς και επιχειρήσεις συσκευασίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο πρότυπο ειδικά για εταιρείες που παράγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς περιλαμβάνει πλήθος απαιτήσεων που σχετίζονται με την συμμόρφωση έναντι των προδιαγραφών και απαιτήσεων του πελάτη. Το πρότυπο IFS Food αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τα τμήματα παραγωγής και marketing των εταιρειών ως προς την ευαισθητοποίηση και επικοινωνία θεμάτων ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων. Το IFS Food έχει αναπτυχθεί μέσω της ενεργούς και πλήρους συμμετοχής φορέων πιστοποίησης, λιανοπωλητών, βιομηχανιών τροφίμων και εταιρειών food service.

Η ολοένα αυξητική τάση για συνεχείς αναβαθμίσεις του Προτύπου, έχει κάνει όλο και περισσότερες εξαγωγικές εταιρείες στον χώρο των Τροφίμων να το εφαρμόζουνε. Ενδεικτικά 18.690 εταιρείες Τροφίμων έχουνε πιστοποιηθεί με το IFS, 2650 εταιρείες logistics, 1805 εισαγωγείς Α υλών ( Broker), 655 χονδρέμποροι, 140 Cash & Carry.

Τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης και εφαρμογής του Προτύπου IFS σε μια εταιρεία είναι :

  • Η προσέγγιση ανάλυσης ρίσκου δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής επιμέρους αναλύσεων επικινδυνότητας μέσω των οποίων η επιχείρηση μπορεί να εστιάσει σε περιοχές ενδιαφέροντος βάσει των διεργασιών που εφαρμόζει.
  • Το σύστημα βαθμολόγησης οδηγεί σε συνεχή βελτίωση: Το σύστημα βαθμολόγησης του προτύπου IFS δείχνει πώς μία επιθεωρούμενη επιχείρηση μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω και να προσεγγίσει το επόμενο επίπεδο ασφάλειας τροφίμων και διασφάλισης ποιότητας.
  • Μείωση λειτουργικών δαπανών και αύξηση αποδοτικότητας: Με την εφαρμογή των απαιτήσεων του προτύπου IFS, η επιχείρηση βελτιώνει τις διεργασίες της μειώνοντας φύρα και κόστη, που σχετίζονται με ανακλήσεις, παράπονα, απορριπτόμενα προϊόντα, ή ανακατεργασία.
  • Αύξηση πωλήσεων: Οι πιστοποιημένες επιχειρήσεις διατηρούν το υφιστάμενο πελατολόγιο τους αλλά και κερδίζουν νέους πελάτες μέσω της πιστοποίησης IFS. Αποδεικνύουν έμπρακτα την συμμόρφωση τους με τις προσδοκίες των πελατών σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια, καθώς επίσης ενδυναμώνουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης με αυτούς.

IFS version 7

Η νέα έκδοση του Προτύπου σε σχέση με την προηγούμενη (6.1) έχει αλλαγές στην δομή, στις απαιτήσεις για την ασφάλεια των Τροφίμων, αλλά και στις απαιτήσεις της επιθεώρησης, καθώς και στην αναφορά (report) ελέγχου από τον επιθεωρητή.

  • Από τις 281 απαιτήσεις, η νέα έκδοση έχει 237. Εισάγει όμως 12 νέες για την Εταιρική κουλτούρα επάνω στην ασφάλεια των Τροφίμων, την νοθεία των Τροφίμων, την ιχνηλασιμότητα, τον έλεγχο μυοκτονίας (pest control) και τους υπεργολάβους.
  • Έχει αλλαγές στον τρόπο βαθμολόγησης του επιθεωρητή (scoring system), αλλά και στις απροειδοποίητες επιθεωρήσεις. Πλέον στην νέα έκδοση, σε κάθε κύκλο τριών επιθεωρήσεων, η μία θα είναι υποχρεωτικά απροειδοποίητη.
  • Κατά την διάρκεια της επιθεωρήσεως, το 50% του χρόνου τουλάχιστον, ο επιθεωρητής θα πρέπει να βρίσκεται στους χώρους της επιχείρησης και στην παραγωγή.
  • Η διάρκεια των επιθεωρήσεων είναι δύο ημέρες, με βάση το νέο Πρότυπο.
  • Δίνεται έμφαση στις αλλεργιογόνες ουσίες των τροφίμων. Πλέον θα θεωρούνται και θα αντιμετωπίζονται σαν χημική επιμόλυνση.

Πολλές από τις απαιτήσεις που έχουν προστεθεί, ήταν επιθυμία του FDA (του Αμερικάνικου Οργανισμού ελέγχου Τροφίμων και φαρμάκων). Σαν συνέπεια, ανοίγει ο δρόμος σταδιακά για την εφαρμογή του συστήματος IFS και στην Αμερικάνικη αγορά, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλές επιχειρήσεις που το εφαρμόζουν, να εξάγουν στην Αμερική, λαμβάνοντας υπόψη και την Εθνική Νομοθεσία της χώρας.

Το Σύστημα Ποιότητας IFS έχει αναγνωρισθεί από τον οργανισμό GFSI (Global Food Safety Institute) ως ισοδύναμο με τα αντίστοιχα συστήματα BRC Standard for Food και FSSC 22000.

Η ALPHA PLAN CONSULTANTS αναλαμβάνει την εγκατάσταση αλλά και την αναβάθμιση του Προτύπου στην Εταιρεία σας.

  • Πραγματοποιεί εσωτερικές επιθεωρήσεις για την βελτίωση του συστήματος πριν την επιθεώρηση από τον ανεξάρτητο φορέα.
  • Παρέχει υποστήριξη κατά την διάρκεια της επιθεώρησης από τον ανεξάρτητο Φορέα ή από τον IFS.
  • Παρέχει εκπαίδευση και ενημέρωση στον εσωτερικό υπεύθυνο Ποιότητας της εταιρείας σας.
  • Επικαιροποιεί τον κατάλογο νομοθεσίας.
  • Παρέχει υποστήριξη στον Υπεύθυνο Διασφάλισης Ποιότητας ως προς τη διαχείριση συμβάντων.
  • Ελέγχει τα διαγράμματα ροής της παραγωγικής διαδικασίας και τα σημεία ελέγχου (ccp, oprp).

Αλμπανάκης Ηλίας
Υπεύθυνος τμήματος ποιότητας &
Διαχειριστικών Συστημάτων
Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810289457