fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ

 2

Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» ΕΣΠΑ 2021-2027

Η Δράση ενισχύει Νέες και Υπό Σύσταση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

  • Ως υπό σύσταση νοούνται οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Ως νέες νοούνται οι επιχειρήσεις που, κατά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης (15.02.2024), δεν έχουν κλείσει πλήρη διαχειριστική χρήση, δηλαδή έχουν ημερομηνία έναρξης μεταγενέστερη της 1/1/2022.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 65.000.000€ και κατανέμεται ως εξής:

Π.Ε. Κοζάνης

27.300.000€

Π.Ε. Φλώρινας

Π.Ε. Καστοριάς

18.200.000€

Π.Ε. Γρεβενών

Δήμος Μεγαλόπολης

11.700.000€

Δήμος Οιχαλίας

7.800.000€

Δήμος Γορτυνίας

Δήμος Τριπόλεως

 

Η Δράση ενισχύει Νέες και Υπό Σύσταση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

  • Ως υπό σύσταση νοούνται οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Ως νέες νοούνται οι επιχειρήσεις που, κατά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης (15.02.2024), δεν έχουν κλείσει πλήρη διαχειριστική χρήση, δηλαδή έχουν ημερομηνία έναρξης μεταγενέστερη της 1/1/2022.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 500.000€ έως 12.000.000€.

Τα ποσοστά ενίσχυσης διαμορφώνονται ως ακολούθως ανά κατηγορία δαπανών:

Δαπάνες σύμφωνα με το Άρθρο 14 «Περιφερειακές Επενδυτικές ενισχύσεις» του Καν. ΕΕ 651/2014

Κατηγορίες δαπανών

Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις

Μεσαίες επιχειρήσεις

Ένταση ενίσχυσης έως

Ιδιωτική Συμμετοχή

Ένταση ενίσχυσης έως

Ιδιωτική Συμμετοχή

Δαπάνες Εξοπλισμού & Μεταφορικών Μέσων, Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, Πιστοποίηση και συμμόρφωση προϊόντων σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή /και χωρών εκτός Ε.Ε., Πιστοποίηση υπηρεσιών & διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, Πνευματική ιδιοκτησία – Ευρεσιτεχνίες – Μεταφορά τεχνογνωσίας, Λογισμικό και δικαιώματα χρήσης (licenses) προγραμμάτων λογισμικού

70%

30%

60%

40%

 

Δαπάνες σύμφωνα με Άρθρο 18 «Ενισχύσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ» του Καν. ΕΕ 651/2014 & Δαπάνες σύμφωνα με Άρθρο 19 «Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις» του Καν. ΕΕ 651/2014

Κατηγορίες δαπανών

Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις

Μεσαίες επιχειρήσεις

Ένταση ενίσχυσης έως

Ιδιωτική Συμμετοχή

Ένταση ενίσχυσης έως

Ιδιωτική Συμμετοχή

Συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, Υπηρεσίες Σχεδιασμού Συσκευασίας – Ετικέτας – Branding, Συμβουλευτική υποστήριξη για την παρακολούθηση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, Τεχνικές Μελέτες απαραιτήτως συνδεόμενες με δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου

50%

50%

50%

50%

 

Δαπάνες σύμφωνα με Άρθρου 33 «Ενισχύσεις για την απασχόληση εργαζομένων με αναπηρία υπό μορφή επιδότησης μισθού» του Καν. ΕΕ 651/2014

Κατηγορίες δαπανών

Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις

Μεσαίες επιχειρήσεις

Ένταση ενίσχυσης έως

Ιδιωτική Συμμετοχή

Ένταση ενίσχυσης έως

Ιδιωτική Συμμετοχή

Δαπάνες για την απασχόληση εργαζομένων με αναπηρία υπό μορφή επιδότησης μισθού

75%

25%

75%

25%

 

Δαπάνες σύμφωνα με Άρθρου 41 «Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης» του Καν. ΕΕ 651/2014 (ΓΑΚ)

Κατηγορίες δαπανών

Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις

Μεσαίες επιχειρήσεις

Ένταση ενίσχυσης έως

Ιδιωτική Συμμετοχή

Ένταση ενίσχυσης έως

Ιδιωτική Συμμετοχή

Εξοπλισμός για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και συστημάτων αποθήκευσης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψη των ιδίων αναγκών (αυτοπαραγωγή)

65%

35%

65%

35%

 

Όροι και Προϋποθέσεις Συμμετοχής Δικαιούχων

  • Ο δυνητικός δικαιούχος (επιχείρηση) δραστηριοποιείται ή θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια.
  • Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά εντός μιας περιοχής (χωρική ενότητα) των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (Ε.Σ.ΔΙ.Μ.) Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
  • Ο δυνητικός δικαιούχος έχει την ιδιότητα της πολύ μικρής ή μικρής ή μεσαίας επιχείρησης.
  • Ο ίδιος φορέας (εταίρος/μέτοχος/επιχείρηση) δεν συμμετέχει σε παραπάνω από ένα (1) επενδυτικό σχέδιο που να αφορά υπό σύσταση επιχείρηση.
  • Ο δυνητικός δικαιούχος έχει υποβάλλει μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης (μία αίτηση ανά ΑΦΜ).
  • Ο δυνητικός δικαιούχος δεν είναι προβληματική επιχείρηση, σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ 651/2014.
  • Ο δυνητικός δικαιούχος λειτουργεί ή θα λειτουργήσει αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων: Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.), Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.), Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.) κατά μετοχές, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.), Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Μ.Ε.Π.Ε.), Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.), Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (Μ.Α.Ε), Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.), Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Μ.Ι.Κ.Ε.).
  • Ο δυνητικός δικαιούχος τηρεί Απλογραφικά ή Διπλογραφικά βιβλία του Ν.4308/2014, όπως ισχύει.
  • Ο δυνητικός δικαιούχος λειτουργεί νόμιμα διαθέτοντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά του (νέες επιχειρήσεις).
  • Ο δυνητικός δικαιούχος έχει εγγραφεί στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 του ν.4557/2018 (Α΄ 139), ως ισχύει (νέες επιχειρήσεις). Οι υπό σύσταση επιχειρήσεις πρέπει να εγγραφούν πριν την πρώτη εκταμίευση.
  • Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά σε έναν ή περισσότερους από τους επιλέξιμους ΚΑΔ, στον/στους οποίο/ους ο δυνητικός δικαιούχος δεσμεύεται ότι θα δραστηριοποιηθεί έως την υποβολή του πρώτου αιτήματος καταβολής επιχορήγησης (συμπεριλαμβάνεται και η προκαταβολή).
  • Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο πληροί τον χαρακτήρα κινήτρου και ως εκ τούτου δεν έχει γίνει έναρξη εργασιών για το επενδυτικό σχέδιο πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, όπως ορίζεται στην παρ.2 του άρθρου 6 του Καν. ΕΕ 651/2014 και συγκεκριμένα να πληροί μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    • Δημιουργία νέας εγκατάστασης.
    • Επέκταση της παραγωγικής ικανότητας υφιστάμενης μονάδας. Η πρόσθετη παραγωγική ικανότητα της εγκατάστασης λόγω του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνον εφόσον η υφιστάμενη παραγωγική ικανότητα της εγκατάστασης μπορεί να πιστοποιηθεί από επίσημα στοιχεία τεκμηρίωσης.
    • Διαφοροποίηση της παραγωγής υφιστάμενης εγκατάστασης σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν παρήγαγε προηγουμένως η εγκατάσταση. Όσον αφορά τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις ή ΜΜΕ για διαφοροποίηση υφιστάμενης επιχειρηματικής εγκατάστασης, οι επιλέξιμες δαπάνες υπερβαίνουν κατά τουλάχιστον 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που επαναχρησιμοποιούνται, όπως έχει καταγραφεί στο οικονομικό έτος που προηγείται της έναρξης των εργασιών.
  • Ο δυνητικός δικαιούχος δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία ελάχιστων νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας (ΕΜΕ), οι οποίες θα είναι πρόσθετες αυτών που διέθετε το τελευταίο 12μηνο πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, και η αύξηση αυτή θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 3 έτη μετά την τελική εκταμίευση της επένδυσης. Ως ελάχιστη υποχρέωση ορίζεται:
    • Για ίδρυση ή επέκταση μονάδας: 1 ΕΜΕ ανά 300.000€ επιχορήγησης
    • Για θεμελιώδη αλλαγή παραγωγικής διαδικασίας ή διαφοροποίηση προς νέα προϊόντα μέγιστο επενδυτικό κόστος: 1 ΕΜΕ ανά 350.000€ επιχορήγησης

Σε περίπτωση που στο επενδυτικό σχέδιο τεκμηριώνονται δύο περιπτώσεις αρχικής επένδυσης με διαφορετική υποχρέωση (π.χ. της επέκτασης μονάδας και της διαφοροποίησης προς νέα προϊόντα) ως ελάχιστη υποχρέωση ορίζεται αυτή της κατηγορίας «ίδρυση ή επέκταση μονάδας».

  • Η οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης για τις δαπάνες που επιχορηγούνται βάσει του άρθρου 14 του Καν. ΕΕ 651/2014 ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 25% μέσω ιδίων πόρων ή μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης και με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία κρατικής στήριξης.
  • Ο δυνητικός δικαιούχος δεν έχει προβεί, κατά τα δύο έτη που προηγούνται της αίτησης για ενίσχυση, σε μετεγκατάσταση στην επιχειρηματική εγκατάσταση στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αρχική επένδυση για την οποία ζητείται η ενίσχυση, και δεσμεύεται ότι δεν θα το πράξει εντός μέγιστης περιόδου δύο ετών μετά την ολοκλήρωση της αρχικής επένδυσης για την οποία ζητείται η ενίσχυση.
  • Ο δυνητικός δικαιούχος δεσμεύεται ότι το επενδυτικό σχέδιο δεν πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του Δημοσίου, βάσει σχετικής σύμβασης εκτέλεσης έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών.
  • Ο δυνητικός δικαιούχος δεσμεύεται ότι μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης και ανάλογα με το είδος και τη φύση της προτεινόμενης Πράξης, θα μεριμνήσει για τις κατάλληλες παρεμβάσεις έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία (ΑμΕΑ) στις κτιριακές υποδομές, στις υπηρεσίες και στα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης:

  • χρηματοπιστωτικοί και ασφαλιστικοί οργανισμοί, δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), καθώς και εταιρείες στων οποίων το κεφάλαιο συμμετέχουν ή τα δικαιώματα ψήφου κατέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) οι ΟΤΑ και όλοι οι παραπάνω δημόσιοι φορείς μεμονωμένα ή από κοινού (καθώς και επιχειρήσεις που εξομοιώνονται με αυτές, ως κύριοι εταίροι).
  • εξωχώριες (offshore) επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι:

  • Οι δυνητικοί δικαιούχοι που υποβάλουν ως υπό σύσταση, πριν την οποιαδήποτε διενέργεια πράξης που αφορά την υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της επένδυσης τους, θα πρέπει να συσταθούν, δηλαδή να πραγματοποιήσουν έναρξη εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., διατηρώντας αναλλοίωτα τα στοιχεία βάσει των οποίων εγκρίθηκαν.
  • Δεν επιτρέπεται η συστέγαση επιχειρήσεων, ώστε να μην είναι δυνατή η χρήση του εξοπλισμού ή/ και του λογισμικού της ενισχυόμενης επένδυσης από άλλη επιχείρηση. Με τον όρο συστέγαση νοείται η εγκατάσταση της ενισχυόμενης επιχείρησης σε ίδιο, μη διακριτό χώρο με άλλη επιχείρηση. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί συστέγαση επιχειρήσεων όπου είναι δυνατή η χρήση του εξοπλισμού ή/και του λογισμικού της ενισχυόμενης επένδυσης από άλλη επιχείρηση, θα ανακαλείται η απόφαση ένταξης.
  • Δεν γίνονται δεκτές επιχειρήσεις με τόπο υλοποίησης την κατοικία του δικαιούχου (κύρια ή δευτερεύουσα).
  • Επισήμανση για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού: είναι επιλέξιμα μόνο ξενοδοχεία που θα καταταχθούν σε κατηγορία 4**** (τεσσάρων αστέρων) και άνω και θα έχουν δυναμικότητα δώδεκα (12) κλίνες και άνω.

Επιλέξιμες Δαπάνες

Κατηγορία Δαπάνης

Δαπάνη

Είδος/Όρια Δαπάνης

Δαπάνες προσωπικού

Δαπάνες για την απασχόληση εργαζομένων με αναπηρία υπό μορφή επιδότησης μισθού

60.000 € και έως 15.000€ ανά ΕΜΕ

Παραγωγικός & Μηχανολογικός Εξοπλισμός

Παραγωγικός & Μηχανολογικός Εξοπλισμός

τουλάχιστον 30%

Μεταφορικά Μέσα

έως 10% και έως 200.000€ και έως 50.000€ ανά μεταφορικό μέσο

Εξοπλισμός για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και συστημάτων αποθήκευσης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψη των ιδίων αναγκών (αυτοπαραγωγή)

25% και μέχρι 300.000€

Λοιπός Εξοπλισμός επιχείρησης

έως 5% και μέχρι 150.000€

Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος

Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος

έως 70%

Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών

Πιστοποίηση και συμμόρφωση προϊόντων σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή /και χωρών εκτός Ε.Ε.

έως 5% και μέχρι 60.000 € και έως 6.000€ ανά πρότυπο

Πιστοποίηση υπηρεσιών & διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα

έως 5% και μέχρι 60.000 € και έως 6.000€ ανά διαχειριστικό σύστημα

Συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις

έως 10% και μέχρι 200.000€

Υπηρεσίες Σχεδιασμού Συσκευασίας – Ετικέτας – Branding

έως 10% και μέχρι 150.000€

Πνευματική ιδιοκτησία – Ευρεσιτεχνίες – Μεταφορά τεχνογνωσίας

έως 5% και μέχρι 200.000 €

Συμβουλευτική υποστήριξη για την παρακολούθηση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου

έως 5% και μέχρι 50.000 €

Τεχνικές Μελέτες απαραιτήτως συνδεόμενες με δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου

έως 5% και μέχρι 200.000€

Δαπάνες Λογισμικού

Λογισμικό και δικαιώματα χρήσης (licenses) προγραμμάτων λογισμικού

έως 15% και μέχρι 400.000€

 

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στο ΟΠΣΚΕ.

Διάρκεια Έργων

Η μέγιστη διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 30 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης.

Χρόνος Υποβολών

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης ξεκινά στις 15/03/2024 και ώρα 12:00 και θα διαρκέσει έως και 15/05/2024 και ώρα 15:00.

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι συγκριτική, βάσει των ακόλουθων κριτηρίων:

Ομάδα κριτηρίων

Κριτήριο

Βαθμός (max)

Α. ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (0-15)

Διαθεσιμότητα χώρου εγκατάστασης

5

Απαιτήσεις Αδειοδότησης

10

Β. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ (0-15)

Ίδια κεφάλαια επενδυτών στο Επενδυτικό Σχέδιο

15

Γ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΡΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (0-20)

Επαγγελματική εμπειρία εταίρων / μετόχων της επιχείρησης που είναι συναφής με τον τομέα δραστηριότητας της επένδυσής (έτη)

10

Γενική επαγγελματική εμπειρία εταίρων / μετόχων της επιχείρησης (έτη)

10

Δ. ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (0-20)

Εσωτερικός συντελεστής απόδοσης (IRR)

10

Ικανότητα Αποπληρωμής Τοκοχρεολυσίων Δανείων (ΙΑΤΔ)

10

Ε. ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (0-30)

Αύξηση της Απασχόλησης και ιδίως δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εξαρτημένης εργασίας μετά την υλοποίηση της επένδυσης

30

 

Η συνολική βαθμολογία της αίτησης χρηματοδότησης είναι ίση ή μεγαλύτερη των 65 βαθμών.

Τηλ. επικοινωνίας: 2310 566767, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.