fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

8+1 Μυστικά για σωστές επιχειρηματικές αποφάσεις

epix apofaseis

 

Η λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων είναι αναπόσπαστο κομμάτι του επιχειρείν και συναντάται σε κάθε ιεραρχικό επίπεδο μίας επιχείρησης, από τις συνηθισμένες, καθημερινές αποφάσεις, που λαμβάνονται από εργαζόμενους χαμηλά στην ιεραρχική πυραμίδα, έως τις εκτεταμένες εκτελεστικές αποφάσεις, που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και αβεβαιότητα. Οι αποφάσεις διαχωρίζονται σε προγραμματισμένες και μη προγραμματισμένες, με το δεύτερο είδος να προκαλεί πονοκέφαλο σε πολλά στελέχη επιχειρήσεων. Πώς όμως η λήψη κρίσιμων αποφάσεων θα σταματήσει να αποτελεί πηγή άγχους; Ακολουθούν 8+1 μυστικά που βοηθούν στη λήψη συγκροτημένων και επιτυχημένων επιχειρηματικών αποφάσεων.

  1. Κατέγραψε κάθε εναλλακτική επιλογή.

Η διαδικασία καταγραφής όλων των πιθανών εναλλακτικών επιλογών αυτομάτως εξαναγκάζει τον λήπτη της απόφασης να εντρυφήσει στο πρόβλημα και να το εξετάσει από κάθε πρίσμα. Απαριθμώντας όλες τις ενδεχόμενες λύσεις ο λήπτης βγαίνει εκτός της ζώνης άνεσής του και καταλήγει σε πιο καινοτόμες λύσεις. Οι αποφάσεις που δεν έχουν καινοτομικό χαρακτήρα περιορίζουν μία επιχείρηση και έχουν ως αποτέλεσμα αυτή να μένει στάσιμη.

 

2.Αξιολόγησε όλες τις εναλλακτικές με γνώμονα το μέλλον.

Για κάθε δράση υπάρχει μία αντίθετη αντίδραση είτε αυτή είναι άμεση είτε έμμεση. Συνήθως οι αποφάσεις-τσιρότο που αποσκοπούν στην προσωρινή άμβλυνση ενός ζητήματος, επιφέρουν εφήμερη αξία στην επιχείρηση, χωρίς να προσδίδουν μακροπρόθεσμα οφέλη.

 

3.Μάθε από προηγούμενες εμπειρίες για να εξαλείψεις την επανάληψη λαθών.

Η λήψη μίας λανθασμένης επιχειρηματικής απόφασης είναι κομμάτι της εμπειρίας ενός επιχειρηματία και αποτελεί φυσική εξέλιξη της πορείας ενός ατόμου που δεν φοβάται το επιχειρηματικό ρίσκο. Εντούτοις, η επανάληψη των λαθών του παρελθόντος αποτελεί ένδειξη κακών επιχειρηματικών πρακτικών. Κάθε λάθος είναι ένα μάθημα, αρκεί να μην επαναλαμβάνεται.

 

4.Μην προσπαθείς να ικανοποιήσεις τους πάντες.

Στην προσπάθεια να ικανοποιήσεις κάθε εμπλεκόμενο, είναι πολύ πιθανό να παρεκκλίνεις από τις αξίες και τους στρατηγικούς σου στόχους. Άκουσε τις απόψεις και προτάσεις των συνεργατών σου, αλλά πάρε ενεργά μόνος σου την τελική απόφαση.

 

5.Εξέτασε την ποιότητα των δεδομένων που έχεις.

Κάθε απόφαση που λαμβάνεται χωρίς την εξέταση δεδομένων και πληροφοριών είναι μία απόφαση που λαμβάνεται στα τυφλά. Το ένστικτο και το συναίσθημα δεν έχουν θέση στο μυαλό ενός επιτυχημένου επιχειρηματία. Για να αξιολογήσεις την ποιότητα των πληροφοριών που έχεις, εξέτασε τη συνοχή τους. Ακόμη και η πιο ενδελεχής ανάλυση αποφέρει κακής ποιότητας αποφάσεις, όταν τα δεδομένα είναι αναξιόπιστα.

 

6.Προκάλεσε τον εαυτό σου για να δώσεις έναυσμα στην κριτική σκέψη.

Η ικανότητα να μπορεί κανείς να θέτει και να απαντά τις ερωτήσεις του είναι εξαιρετικά κρίσιμη τόσο στη συλλογιστική, όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η εν λόγω τεχνική βοηθά στον εντοπισμό της ρίζας του προβλήματος και καλλιεργεί την κριτική σκέψη, που είναι η καλύτερη φίλη κάθε επιχειρηματία.

 

7.Διαχειρίσου σωστά τον όγκο πληροφοριών.

Η πληροφοριακή παράλυση είναι η κατάσταση κατά την οποία ο λήπτης υπεραναλύει τα δεδομένα, στο σημείο που αργεί ή δεν φτάνει ποτέ στην τελική απόφαση. Να θέτεις πάντα βασικούς «έξυπνους» στόχους, που θα δρουν ως οδηγός στη λήψη της απόφασης.

 

8.Σχεδίασε πάντα δευτερεύουσες λύσεις.

Τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης είναι σωτήρια σε περιπτώσεις που δεν μπορείς να προβλέψεις ή να ελέγξεις όλες τις παραμέτρους ενός προβλήματος, όπως νέοι νομοθετικοί περιορισμοί, οικονομικές συγκυρίες ή ξαφνικές κρίσεις.

 

+1 Φτιάξε σχέδιο δράσης.
Οι αποφάσεις χωρίς ένα εφικτό σχέδιο δράσης είναι αντιπαραγωγικές. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες σχεδιάζουν πάντα ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο και εξασφαλίζουν την κατανόησή του από κάθε εμπλεκόμενο, ώστε να είναι ξεκάθαρη η θέση και συνεισφορά όλων.

Τα 8+1 μυστικά βρίσκουν εφαρμογή σε κάθε είδος αποφάσεων, είτε αυτές είναι επιχειρησιακής, είτε στρατηγικής φύσης. H Alpha Plan Consultants επί σειρά ετών βρίσκεται στο πλευρό του επιχειρηματία προτείνοντας τις σωστές λύσεις και στρατηγικές ανάπτυξης. Εσύ πόσο από τον χρόνο σου αφιερώνεις στη στρατηγική της επιχείρησής σου;

 

Αθανασία Πανταλίδου
EU Programs Communication Manager
and Business Consultant