fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η επένδυση στην επιχείρηση σας, δε κοστίζει... ανταποδίδει!

Είναι ευρέως γνωστό ότι η δημιουργία μιας καινούριας επιχείρησης προαπαιτεί - πέρα από γνώσεις, μεράκι και όραμα – και μια σημαντική επένδυση Epixeirimatikotitaκεφαλαίου. Αυτό που όμως αδυνατεί να κατανοήσει το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματιών της Ελληνικής αγοράς, είναι ότι αυτή η επένδυση κεφαλαίου δεν θα πρέπει να αναλώνεται μόνο στα αρχικά στάδια δημιουργίας της επιχείρησης τους. Αντίθετα, όσο υπάρχει μια επιχείρηση, η επένδυση σε αυτή, αποτελεί ζωτικής σημασίας παράγοντα για την διασφάλιση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας αλλά και ανάπτυξης της.

Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις σήμερα βλέπουν αυτές τις επενδύσεις ως "έξοδα" και προσπαθούν να μειώσουν το κόστος τους, ειδικότερα στο αβέβαιο περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζει τον επιχειρηματικό κλάδο της χώρας μας. Η καταβολή μιας δαπάνης μπορεί να είναι επώδυνη, αλλά τα αποτελέσματα από την παράλειψης αυτής, μπορεί να είναι χειρότερα. Ένα είναι σίγουρο: η επένδυση στην επιχείρησή σας δεν κοστίζει, πληρώνει.

Είτε λοιπόν αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για εσάς, είτε κάτι το οποίο προσεγγίζετε με επιφυλακτικότητα, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνιστά μέρος των μακροχρόνιων σχεδίων σας. Υπάρχει άλλωστε, πλήθος εναλλακτικών επιλογών για κάθε τύπο επιχειρηματία. Περιουσιακά στοιχεία, παραγωγικός εξοπλισμός, προσωπικό, τεχνογνωσία και διαφήμιση είναι ορισμένες μόνο από τις πτυχές στις οποίες μπορείτε να επενδύσετε, είτε επιθυμείτε να το πραγματοποιήσετε άμεσα με υψηλού κόστους βραχυπρόθεσμες δαπάνες, είτε με ένα μείγμα συνεχών και συνεπών επενδύσεων.

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα του να επενδύεις στην επιχείρηση σου και γιατί θεωρείται τόσο νευραλγικό κομμάτι της σύγχρονης επιχειρηματικότητας; Το παρόν άρθρο αποπειράται να σας παρουσιάσει ενδεικτικά, κάποια από αυτά σε μια προσπάθεια να σας «ανάψει την σπίθα» της επένδυσης στην επιχείρηση σας.

  • Η επιχείρηση σας θα μεγαλώσει

Τα προϊόντα-υπηρεσίες που προσφέρετε αποτελούν το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα και αυτό που σας καθορίζει. Η παροχή μη ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σας ζημιώσει. Η επένδυση, επομένως, σε φυσικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι εκεί όπου θα δείτε την πιο άμεση απόδοση. Η αναβάθμιση ενός βασικού εξοπλισμού, η αγορά μιας νέας παραγωγικής μονάδας ή η επέκταση των κτιριακών σας εγκαταστάσεων αποτελούν ορισμένα παραδείγματα επενδύσεων τα οποία, μέσω των επιδοτήσεων των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, μπορείτε να αξιοποιήσετε και να σας βοηθήσουν να προσφέρετε περισσότερα, γρηγορότερα και καλύτερα, αυξάνοντας την επιχειρηματική σας δυναμικότητα, το μερίδιο σας στην αγορά και ακολούθως την κερδοφορία σας.

  • Βελτιώνει βασικές επιχειρηματικές σας πτυχές

Το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζει την σύγχρονη πραγματικότητα των επιχειρήσεων δεν επιτρέπει την στασιμότητα και δεν συγχωρεί την αποτελμάτωση. Η εφαρμογή απαρχαιωμένων οργανωτικών δομών, υποδεέστερων διαδικασιών και το χάσμα των ρόλων μέσα σε μια επιχείρηση, αποτελούν ορισμένα από τα συχνότερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κλάδος και τα οποία πολλές φορές δεν αναγνωρίζονται καν! Τα παραπάνω υπονομεύουν την ομαλή ροή της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας, επηρεάζοντας βασικές πτυχές της. Η εξάλειψη αυτών των δυσλειτουργιών -για παράδειγμα με την υιοθέτηση ενός Συστήματος Ποιότητας- μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα για την αποδοτικότερη σας λειτουργία, με στόχο την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών. Αναλυτικότερα, μερικά από τα οφέλη εφαρμογής ενός συστήματος διαχείρισης ποιότητας, είναι η καταξίωση και αναγνώριση της εταιρείας, τόσο στη χώρα που δραστηριοποιείται όσο και στο εξωτερικό, η βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών της, η αύξηση της ικανοποίησης των πελατών και η αποδοτικότερη λειτουργία των εσωτερικών διαδικασιών, ενώ διόλου αμελητέο πλεονέκτημα είναι και η απόκτηση δικαιώματος συμμετοχής σε διαγωνισμούς του δημοσίου, στους οποίους απαιτείται η κατοχή του σχετικού πιστοποιητικού.

  • Αυξάνει την αφοσίωση, την δέσμευση και την παραγωγικότητα των εργαζομένων

Εν γένει, έχει παρατηρηθεί πως η συμμετοχή και η δέσμευση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις είναι χαμηλή. Το γεγονός αυτό μπορεί να μειώσει την πίστη σε αυτή και επακόλουθα και την αποδοτικότητα τους. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεσμεύονται περισσότερο όταν επενδύετε στην ανάπτυξή τους και στα εργαλεία που τους βοηθούν να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα. Τελικά, αρχίζουν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως κομμάτι της επιχείρησης σας, νιώθουν ικανοποίηση και είναι διατεθειμένοι να προβάλλουν το καλύτερο τους εαυτό καθημερινά. Ομοίως, η επένδυση στους υπαλλήλους σας, βοηθώντας τους να βελτιώσουν την κατάρτιση και τις γνώσεις τους, καθώς και η αναβάθμιση του εργασιακού τους περιβάλλοντος, συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας τους και ως εκ τούτου στην βελτίωση των προϊόντων ή των υπηρεσιών που προσφέρετε.

  • Οι πελάτες λαμβάνουν καλύτερη εξυπηρέτηση

Με την πάροδο των ετών, η αξία της εξυπηρέτησης πελατών έχει αυξηθεί δραματικά. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η εμπειρία των πελατών αποτελεί στις μέρες μια από τις ισχυρότερες μορφές marketing. Όταν αντιμετωπίζετε τους πελάτες σας με αφοσίωση και επαγγελματισμό, αυτοί με την σειρά τους, θα προωθήσουν την εταιρεία σας από στόμα σε στόμα, προσελκύοντας ακόμη περισσότερους πελάτες. Επομένως, επενδύοντας στους υπαλλήλους σας, τον εξοπλισμό σας και άλλες πτυχές της επιχείρησής σας, θα μπορέσετε να ικανοποιήσετε και τον πιο απαιτητικό πελάτη, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

  • Τα ποσοστά διατήρησης εργαζομένων αυξάνονται

Η επένδυση στην οικοδόμηση των δεξιοτήτων των υπαλλήλων σας και σε έναν εξαιρετικό χώρο εργασίας σημαίνει ότι θα έχουν λίγους λόγους να αναλάβουν άλλη δουλειά. Ένας υπάλληλος ο οποίος βρίσκεται σε έναν εργασιακό χώρο που προάγει και σε βάθος χρόνου προϋποθέτει επαγγελματισμό εκπληρώνει τους οικονομικούς και επαγγελματικούς του στόχους με την επιχείρησή σας. Είναι επόμενο να  αφοσιωθεί και να ασπαστεί τους ίδιους στόχους με εσάς. Αναμφίβολα, η αύξηση των ποσοστών διατήρησης προσωπικού, μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση κόστους, καθώς η απώλεια ενός υπαλλήλου συνεπάγεται δαπάνη χρημάτων για την αντικατάσταση του. Επιπρόσθετα, εκτός από το χρηματική δαπάνη εύρεσης αντικαταστάτη, σημαντικό κόστος αποτελεί και το χρονικό διάστημα της εκπαίδευση και της προσαρμογής του καινούριου προσωπικού μέχρι να ενσωματωθεί στην εταιρεία σας. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερο κόστος για την επιχείρησή σας.

  • Βοηθά στην προσέλκυση μεγάλων ταλέντων

Για να χτίσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση, πρέπει να προσλαμβάνετε τα καλύτερα ταλέντα. Καθώς η επιχείρησή σας μεγαλώνει, θα πρέπει να επεκτείνετε και να στελεχώνεται από περισσότερο εργατικό σύνολο . Η πλήρωση αυτών των θέσεων με το πλέον εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό συμπλέει με την αναβάθμιση της επιχείρησης σας. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να προσελκύσετε ικανούς, οραματικούς ανθρώπους επενδύοντας στους υπάρχοντες υπαλλήλους σας. Όταν το κάνετε αυτό, θα γίνουν υποστηρικτές της επιχείρησής, προσελκύοντας τα  μεγαλύτερα ταλέντα της αγοράς, τα οποία θα σας επιτρέψουν να προχωρήσετε την επιχείρηση σας ακόμα παραπέρα.

Συνοψίζοντας, η επένδυση στην επιχείρησή σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Η αναβάθμιση των λειτουργιών σας, αποφέρει για το μέλλον καλύτερα προϊόντα, αποδοτικότερους υπαλλήλους, αναβάθμιση των λειτουργιών σας και βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των πελατών σας. Κάθε λογής δισταγμός και αμφιβολία αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες που πρέπει να αποφύγετε. Επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να ενημερωθείτε ποιο πρόγραμμα καλύπτει τις δικές σας ανάγκες και επενδύστε στην επιχείρηση σας σήμερα!

 

Καλουδάς Βασίλης,
Σύμβουλος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων
Bsc Finance and Accounting