fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μήπως η γλώσσα του σώματος σας, δηλώνει περισσότερα από όσα νομίζετε;

Γλώσσα σώματος μη λεκτική επικοινωνία

 

Το σώμα μας στέλνει μηνύματα, συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Η γλώσσα του σώματος είναι μια μορφή μη λεκτικής επικοινωνία και σύμφωνα με τον ειδικό μελετητή της γλώσσας του σώματος Allan Pease, αποτελεί το 60% έως 80% της εντύπωσης που θα προκαλέσουμε στον συνομιλητή μας.

Πολλές φορές το πώς μας βλέπουν οι άλλοι, εξαρτάται από τη στάση που δίνουμε στο σώμα μας. Κοιλιά μέσα, στήθος προτεταμένο, πλάτη ίσια, το κεφάλι ψηλά. Αυτή θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη στάση του σώματος μας. Θυμάστε πόσες φορές οι μαμάδες μας έλεγαν: «ίσιωσε την πλάτη σου παιδί μου…». Ε, ναι. Είχαν δίκιο!

Μια καλή στάση του σώματος που προκύπτει από την καλή σχέση που έχουμε με αυτό, μπορεί να μας δείχνει πιο δυνατούς, όμορφους και πειστικούς! Κατανοώντας τα σήματα της μη λεκτικής επικοινωνίας μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα που δείχνουμε προς τα έξω, αλλά και να αντιληφθούμε καλύτερα, τι εννοούν οι γύρω μας.

Σήματα μη λεκτικής επικοινωνίας

Πρόσωπο  

Γλώσσα σώματος σκίτσο2

  • Tο σκέπασμα του στόματός μας όταν μιλάμε, δείχνει πιθανή προσπάθειά από μέρους μας να αποκρύψουμε στοιχεία ή ενδεχομένως λέμε ψέματα. Αυτό το σήμα  εκλαμβάνεται αρνητικά.
  • Όταν ο συνομιλητής μας σκεπάζει το στόμα του ενώ μας ακούει, τότε πιθανόν σκέφτεται πως εμείς του λέμε ψέματα.
  • Ο ιδρώτας μας κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής συνομιλίας προδίδει ανυπαρξία ελέγχου της κατάστασης από την πλευρά μας, καθώς έχουμε περιέλθει σε δύσκολη θέση.
  • Βρισκόμαστε σε δυσχερή θέση: όταν τρίβουμε τη μύτη, το πηγούνι ή το αυτί μας τη στιγμή που μιλάμε. Προσοχή: αποφύγετέ τα οπωσδήποτε!
  • Το κοίταγμα πάνω από τα γυαλιά μιλά για επιθετική από τη μεριά μας διάθεση προς τον απέναντί μας (και το αντίστροφο).
  • Όταν συνομιλείτε με κάποιον μη παίζετε με τα μαλλιά σας, μη δαγκώνετε τα χείλη σας και κυρίως τα νύχια σας. Δείχνετε ανήσυχοι και ανασφαλείς.
  • Η στάση όπου η παλάμη στηρίζει το πρόσωπό, δείχνει αδιαφορία ή και κούραση. Αν δούμε τον συνομιλητή μας στη συγκεκριμένη στάση είναι καλό να σταματήσουμε και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας 

 

 Κορμός και άνω άκρα  

Γλώσσα Σώματος σκίτσο1

  • Το σταύρωμα των χεριών του συνομιλητή μας στο στήθος φανερώνει πιθανή ανάγκη αυτοπροστασίας ή άμυνα. Δεν είναι θετικό σημάδι και πρέπει να   προσπαθήσουμε να βρούμε την αιτία του.
  • Το πιάσιμο και με τα δύο χέρια μιας τσάντας, ενός βιβλίου ή ενός ποτηριού δείχνει την αμηχανία μας, καθώς προσπαθεί να κρύψει τα ευαίσθητα σημεία μας, το στήθος και την κοιλιά μας.
  • Ακάλυπτο στήθος και κοιλιά αποτελούν ένδειξη ότι δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε σε μια συζήτηση, είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και ειλικρινείς σε όσα λέμε.
  • Το τρίψιμο των παλαμών μεταξύ τους δείχνει την έξαψή μας και την προσμονή μιας θετικής έκβασης της συζήτησης.

 

Tips: 

Όταν δεν ξέρετε ποιες ακριβώς κινήσεις πρέπει να κάνετε ή είστε αμήχανος-η,  τότε μιμηθείτε τις κινήσεις του συνομιλητή σας.

Γενικά, μην καμπουριάζετε, κάντε σταθερή χειραψία, θυμηθείτε ότι:  όμορφος είναι αυτός που αισθάνεται όμορφα και φυσικά… χαμογελάστε !