Εν αναμονή των Αποτελεσμάτων ΕΣΠΑ 2007 – 2013
- Αναμένονται τα αποτελέσματα 1ης Δράσης για την Ενίσχυση Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου – Υπηρεσιών στο πλαίσιο των Π.Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013 στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κρίνεται εξαιρετικά ανταγωνιστικό καθώς κατατέθηκαν 43.000 προτάσεις από τις οποίες αναμένεται να εγκριθούν 10.000-12.000. Οι βάσεις που θα διαμορφωθούν στις θεματικές ενότητες του Εμπορίου και των Υπηρεσιών θα είναι πολύ υψηλές λόγω του πολύ υψηλού ανταγωνισμού, ενώ στις θεματικές ενότητες της μεταποίησης και του Τουρισμού αναμένεται να είναι χαμηλότερες.
- Αναμένονται τα αποτελέσματα των προγραμμάτων Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Νέων και Γυναικών που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ) εντός Μαρτίου.
- Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για το πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιστημόνων – Ελευθέρων Επαγγελματιών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 εντός Μαρτίου. Ο ανταγωνισμός και σε αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ υψηλός, καθώς οι πόροι που θα διατεθούν τελικώς ανέρχονται στα €75.000.000 αντί €250.000.000 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Στα πλαίσια της αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιστημόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών, ολοκληρώθηκε η Α’ φάση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων μητρώου των δυνητικών δικαιούχων, όπως προβλέπεται από τη σχετική Υπουργική Απόφαση Προκήρυξης του Προγράμματος.
Προκήρυξη Νέων Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007 – 2013
Εντός Μαρτίου δρομολογείται η δημοσίευση της δεύτερης φάσης του Προγράμματος Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μεταποίηση ή/και Εμπόριο ή/και Υπηρεσίες, ή/και Τουρισμό), καθώς επίσης και η προκήρυξη δύο νέων προγραμμάτων αναφορικά στην Πράσινη Επιχειρηματικότητα.
Παράλληλα, προς περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τον Μάιο θα τεθεί στη Βουλή ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, θα συνταχθεί Σχέδιο Νόμου για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, ενώ θα σχεδιαστούν νέα προγράμματα για το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).
Τέλος, όπως ανακοινώθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο εντός των επόμενων 2 μηνών, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ ειδικό πρόγραμμα σε τομείς Πολιτισμού, Τουρισμού, και Υγείας. Οι εξελίξεις δείχνουν πως το μεγάλο κεφάλαιο «επιχειρηματικότητα» θα το διαχειριστεί κεντρικά το υπουργείο Οικονομίας, αντλώντας πόρους από όλα τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ). Το ύψος των κονδυλίων που θα «δεσμευτεί» από κάθε ΠΕΠ, εξαρτάται από την πορεία της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης και την αναθέρμανση της αγοράς στην Ελληνική επικράτεια.
Υποχρεωτική η ύπαρξη Τεχνικού Ασφάλειας και Μελέτης Γ.Ε.Ε.Κ.
Η ύπαρξη Τεχνικού Ασφαλείας στον εργασιακό χώρο εισήχθη ως υποχρέωση του εργοδότη μέσω του Π.Δ 17/96 και αφορά όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο, είτε αυτές είναι εμπορικές, είτε είναι μεταποιητικές, είτε παροχής υπηρεσιών. Η επιχείρηση δύναται να επιλέξει μεταξύ των περιπτώσεων ανάθεσης των καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας σε εργαζομένους στην επιχείρηση ή σε άτομα εκτός της επιχείρησης ή να συνάψει σύμβαση με Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ειδικότητα – ικανότητα του εμπλεκόμενου (π.χ. μηχανικός).
ΣΤΑΔΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ:
- Επιλογή τεχνικού ασφαλείας
- Γνωστοποίηση στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας των τυπικών & ουσιαστικών προσόντων του τεχνικού ασφαλείας, τον χρόνο απασχόλησής του, στοιχεία για το είδος και την οργάνωση της εταιρίας και τον αριθμό εργαζομένων
- Απόκτηση σφραγισμένου από την επιθεώρηση εργασίας “Bιβλίου Υποδείξεων Τεχνικού Ασφαλείας”.
- Επίσκεψη Τεχνικού Ασφαλείας στις Εγκαταστάσεις της εταιρίας σύμφωνα με το πρόγραμμα και υπόδειξη συμορφώσεων.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ:
- Παρέχει στον εργοδότη συμβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέματα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων.
- Συμβουλεύει σε θέματα σχεδιασμού, κατασκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων, εισαγωγής νέων παραγωγικών διαδικασιών, προμήθειας εξοπλισμού, επιλογής των ατομικών μέσων προστασίας και διαμόρφωσης των θέσεων και του περιβάλλοντος εργασίας.
- Ελέγχει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μέσων πριν από την έναρξη λειτουργίας τους, των παραγωγικών διαδικασιών πριν από την εφαρμογή τους, και επιβλέπει για την ορθή χρήση των μέσων υγιεινής και ασφάλειας.
- Επιθεωρεί τις θέσεις εργασίας αναφέροντας στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη, προτείνει μέτρα αντιμετώπισης και επιβλέπει την εφαρμογή τους.
- Επιβλέπει τη σωστή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας.
- Ερευνά τα εργατικά ατυχήματα και αξιολογώντας τα αποτελέσματα των ερευνών του, προτείνει τρόπους αποφυγής παρόμοιων ατυχημάτων.
- Επιτηρεί την εκτέλεση ασκήσεων πυρασφάλειας και συναγερμού για την εκτίμηση της ετοιμότητας των εργαζομένων.
- Μεριμνά ώστε οι εργαζόμενοι να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
- Συμμετέχει στην κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.
- Φροντίζει να γίνονται μετρήσεις παραγόντων που επηρεάζουν το εργασιακό περιβάλλον και προτείνει μέτρα σε περίπτωση που πρέπει να ληφθούν.
- Συντάσσει γραπτή μελέτη εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου
ΓΡΑΠΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ:
Η γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου στον εργασιακό χώρο εισήχθη ως υποχρέωση του εργοδότη μέσω του Π.Δ 17/96. Η Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου αποτελεί μια συστηματική εξέταση όλων των πλευρών κάθε διεξαγόμενης εργασίας από την επιχείρηση, με σκοπό:
- Να εντοπισθούν οι πηγές του επαγγελματικού κινδύνου, δηλαδή τι θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία των εργαζόμενων.
- Να διαπιστωθούν κατά πόσον και με ποια μέτρα μπορούν οι πηγές κινδύνων να εξαλειφθούν ή οι κίνδυνοι αυτοί να αποφευχθούν.
- Να καταγράφουν τα μέτρα πρόληψης που ήδη εφαρμόζονται και να προταθούν αυτά που πρέπει συμπληρωματικά να ληφθούν για τον έλεγχο των κινδύνων και την προστασία των εργαζόμενων.
Κωνσταντίνα Ράσση
Υπεύθυνη Τμήματος Διαχείρισης Ποιότητας Alpha Plan Consultants
Αντιμετώπιση Τρέχουσας Οικονομικής Κατάστασης – Ψυχολογία Πελάτη
Η Οικονομία πάντα ήταν υπόθεση ψυχολογίας. Η προσδοκία τού κέρδους και ο φόβος της ζημίας είναι οι κινητήριες δυνάμεις του επιχειρηματικού κύκλου στο οικονομικό γίγνεσθαι. Ο φόβος έχει γίνει πλέον μία σταθερά στους περισσότερους κλάδους με τη σημερινή αβεβαιότητα στο οικονομικό μας σύστημα.
Αυτό που σκέφτεστε οι περισσότεροι είναι ότι «Είναι µάλλον απίθανο ένας ανασφαλής, µε κουτσουρεµένες αμοιβές και ανασφάλεια εργαζόμενος να γίνει πρόθυμος καταναλωτής, δαπανώντας τις ελάχιστες αποταμιεύσεις του»…
Δεν έχω την ίδια άποψη, το παραπάνω αλλάζει!
Όλοι εκείνοι που αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης, δεν παρασύρονται από τις φήμες που κυκλοφορούν, φέρονται ψύχραιμα και αναλαμβάνουν δράση περισσότερο από ποτέ, και είναι σίγουρο ότι θα έχουν συνέχεια. Διανύουμε μια περίοδο πτώσης. Και επειδή μετά από κάθε πτώση η φυσική εξέλιξη είναι η άνοδος, κερδισμένοι θα βγουν όσοι βρεθούν ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Όσοι καταφέρουν να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που μας επιβάλει η αγορά. Όσοι καταφέρουν να δουν περισσότερο μακροπρόθεσμα και προετοιμαστούν κατάλληλα γι’ αυτό.
Προβολή και Διαφήμιση
Επιχειρήσεις που συνεχίζουν να διαφημίζονται και να ξοδεύουν χρήματα σε δράσεις προβολής και μάρκετινγκ, έχουν μεγαλύτερη τύχη να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, ακόμα και όταν η οικονομία πέφτει! Δείχνουν την παρουσία τους και εξασφαλίζουν τη συνέχεια των υπηρεσιών και των προϊόντων τους.
Διαφοροποιηθείτε και Κερδίστε
Ακολουθείστε ένα απλό κανόνα: να είσαστε 10% καλύτεροι σε κάτι από την υπόλοιπη αγορά, για να κάνετε τους πελάτες να προτιμήσουν εσάς. Μπορείτε να είσαστε 10% πιο φθηνοί, 10% πιο γρήγοροι, 10% πιο συνεπείς, 10% πιο εξυπηρετικοί, 10% πιο πρωτοποριακοί ή ακόμα και 10% πιο φιλικοί από τους ανταγωνιστές σας! Εσείς θα βρείτε πιο είναι αυτό το 10%, το οποίο είναι το best seller σας και θα σας κάνει να ξεχωρίσετε.
Διώξτε την αβεβαιότητα.
Αρπάξτε την Ευκαιρία, διώξτε την αβεβαιότητα από τους πελάτες σας και κερδίστε τους! Δείξτε τους ότι θα είσαστε εκεί όταν σας χρειαστούν. Ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη από αξιόπιστες λύσεις και αξιόπιστους ανθρώπους. Μόνον σε αυτούς θα εμπιστευθεί τα χρήματα του (έστω και περιορισμένα) και πουθενά αλλού!
Η κρίση δεν είναι άλλοθι. Βρείτε τις αδυναμίες σας.
Η κρίση δε θα πρέπει να αποτελεί τη δικαιολογία για να καλύψετε τυχόν αδυναμίες που έχει η επιχείρηση σας. Αδυναμίες που πιθανόν να είχατε και πριν έρθει η κρίση, απλά τώρα έχουν γίνει πιο έντονες. Ευκαιρία να τις διορθώσετε.
Εσείς πουλάτε σε πραγματικούς ανθρώπους!
Ανθρώπους που συνεχίζουν να θέλουν να ψωνίσουν ρούχα και να δείχνουν ωραίοι, ανθρώπους που συνεχίζουν να θέλουν να βγουν έξω για φαγητό και διασκέδαση, να νιώθουν υγιείς και λαμπεροί.
Ο κόσμος δε σταμάτησε ξαφνικά να έχει ανάγκες και επιθυμίες! Συνεχίζει να θέλει λύσεις στα προβλήματα του. Και εσείς θα πρέπει να είσαστε εκεί όταν σας χρειαστεί!
Ευδοκία Ζωγοπούλου
Σύμβουλος Οργάνωσης Επιχειρήσεων Alpha Plan Consultants