fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Νομικό πλαίσιο στην κατάταξη ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων, επιπλωμένων διαμερισμάτων

hotelstarskeysΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ & ΑΣΤΕΡΙΑ

Σύμφωνα με τις Y.A. αρ. 216 ΦΕΚ 10/Β/09.01.2015 και Y.A. αρ. 21185 ΦΕΚ 2840/Β/22.10.2014 τα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας (ΕΣΛ) ξενοδοχείων που έχουν εκδοθεί με βάση το ισχύσαν μέχρι την έναρξη ισχύος του ΦΕΚ σύστημα κατάταξης παύουν αυτοδίκαια να ισχύουν την 31/12/2017. Μέχρι την ημερομηνία αυτή όλα τα ξενοδοχεία υποχρεούνται να διαθέτουν πιστοποιητικό κατάταξης σύμφωνα με τις διατάξεις των εν λόγω ΦΕΚ.

Στο ΦΕΚ Β' 10/09-01-2015 καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και τα βαθμολογούμενα κριτήρια για τα ξενοδοχεία και η κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων.

  • Τα ξενοδοχεία κατατάσσονται υποχρεωτικά σε πέντε (5) κατηγορίες αστέρων, με ανώτατη την κατηγορία των πέντε αστέρων (5*) και κατώτατη την κατηγορία του ενός αστέρος (1*).
Κατηγορία 5 ***** 4 **** 3 *** 2 ** 1 *
Aριθμός μορίων ξενοδοχείου 5500 4000 3200 2200 1500

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ - ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ & ΚΛΕΙΔΙΑ

Στο ΦΕΚ 69Β/ 16-01-2015 αναφέρεται ο τρόπος κατάταξης σε κατηγορίες με σύστημα κλειδιών και ο καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων − διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ).

  • Τα ΕΕΔΔ θα κατατάσσονται σε τρεις (3) κατηγορίες κλειδιών, με ανώτατη την κατηγορία των τεσσάρων (4) κλειδιών και κατώτατη την κατηγορία των δύο (2) κλειδιών, βάσει υποχρεωτικών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών.
Κατηγορίες κλειδιών 2 κλειδιά 3 κλειδιά 4 κλειδιά
Αριθμός μορίων Min 3500 >3500 5500

Ο ρόλος των Συστημάτων διαχείρισης στην κατάταξη των ξενοδοχείων- ενοικιαζόμενων δωματίων

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κατέχοντες ειδικές πιστοποιήσεις όπως EMAS, Βιολογική γεωργία ή και χρήση βιολογικών προϊόντων, ISO 14001, Πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας ISO 9001:2008, Πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων α. ISO 22000:2005 β. HACCP, CODEX ALIMENTARIUS, λαμβάνουν μόρια που πολλαπλασιάζονται επί κάθε διατιθέμενο πιστοποιητικό από 100 έως 200 μόρια ανάλογα με το σύστημα.