fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πρόγραμμα Interreg Euro - MED 2021-2027

euromed

Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα

«Interreg Euro-MED Programme 2021-2027»

 

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Προτεραιότητα 1: Εξυπνότερη MED. Στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής δέσμευσης και στην αύξηση της ικανότητας καινοτομίας των δημόσιων αρχών και ιδιωτικών φορέων να εφαρμόσουν λύσεις για μια βιώσιμη και πιο πράσινη οικονομία στη Μεσόγειο με την εδραίωση ενός ανταγωνιστικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Προτεραιότητα 2: Πρασινότερη ΜED. Η προτεραιότητα 2 στοχεύει στην παροχή ενός πιο πράσινου περιβάλλοντος για την περιοχή MED, υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε μια εγκύκλιο οικονομία και ενεργειακή μετάβαση, προάγοντας πράσινων περιοχών διαβίωσής, βελτίωση της διαχείρισης των φυσικών πόροων και την πρόληψη και τον μετριασμό των κινδύνων.
Προτεραιότητα 3: Διακυβέρνηση MED. Οι διαδικασίες καλύτερης διακυβέρνησης παρέχουν τη ραχοκοκαλιά για την κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων του INTERREG MED σε δράσεις πολιτικής, σε συνεργασία και συντονισμό με όλα τα άλλα προγράμματα και στρατηγικές που παρεμβαίνουν στην περιοχή. Ένα μεσογειακό όραμα και κοινές λύσεις χρειάζονται μια ισχυρή διακυβέρνηση για να οικοδομηθεί.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Υποστηρίζονται μία σειρά σημαντικών στοιχείων ως οριζόντια ζητήματα για την επιτυχημένη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς διασυνοριακή συνεργασία και περιλαμβάνουν τις «διαπροσωπικές» δράσεις, την προώθηση της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης, την προώθηση του περιφερειακού συντονισμού, την χρήση και ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας και την προώθηση της ισότητας των φύλων καθώς και των ευκαιριών για τους νέους.

 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
- Ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας και πρόσληψη προχωρημένων τεχνολογιών.
- Προώθηση προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρόληψη κινδύνου και αποφυγή καταστροφών
- Προώθηση μετάβασης σε κυκλική οικονομία
- Ενίσχυση βιοποικιλότητας, πράσινων υποδομών σε αστικό περιβάλλον και μείωση της ρύπανσης.
Λοιπές ενέργειες για την υποστήριξη καλύτερων κρατικών συνεργασιών.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Επί του παρόντος υπό διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, το επόμενο Πρόγραμμα Interreg Euro-MED 2021-2027 θα είναι προσανατολισμένο στην αποστολή. «Συμβολή στη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία: καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους πόρους της Μεσογείου, διασφαλίζοντας παράλληλα μια βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών της» είναι τα σύνθημα.
Το πρόγραμμα Interreg Euro-MED 2021-27 αναμένεται να χαρακτηριστεί από μια ανανεωμένη αίσθηση του τρόπου προώθησης της συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου, παρέχοντας παράλληλα θεματική συνέχεια με τις προηγούμενες περιόδους.
Στις 3 Μαρτίου 2021, τα μέλη της Task Force του προγράμματος Interreg MED κατέληξαν σε συναίνεση σχετικά με τη γεωγραφία του επόμενου Προγράμματος, του προγράμματος Interreg Euro-MED.
Ο αριθμός των χωρών εταίρων την επόμενη περίοδο προγραμματισμού θα ανέλθει σε 14 : 10 ΕΕ (Βουλγαρία, Κύπρος, Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία) και 4 ΙΡΑ: (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία). για συνολικά 69 περιφέρειες.

 

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προγράμματος, προτείνεται μια μείωση 20% του συνολικού προϋπολογισμού σε συσχέτιση με την περίοδο 2014-2020. Ως εκ τούτου:
220 εκ. € Συνολικά: 202.4 εκ. € συνολικά διαθέσιμα για τα έργα (92%)+17,6 εκ. € (τεχνική υποστήριξη (8%).
Προτεραιότητα 1: Καινοτομία: 40.5 εκ. € (20%)
Προτεραιότητα 2: Κυκλική Οικονομία: 40.5 εκ. € (20%), Κλιματική Αλλαγή: 50.6-60.7 εκ. € (25-30%), Βιοποικιλότητα 40.5 εκ. € (20%)
Προτεραιότητα 3: Διακυβέρνηση: 20,2-30.3 εκ. € (10-15%)

 
ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Aναμένεται: Μια πιθανή υποβολή προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2021. Μια προεπισκόπηση της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων θα μπορούσε να προβλεφθεί μέχρι το τέλος του έτους 2021 και θα ξεκινήσει επίσημα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την Alpha Plan Consultants, τηλέφωνο: 2310566767, fax: 2310567890 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.