fbpx

Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων

psifiakos texnologikos metasximatismosΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Η προκήρυξη της περιόδου υποβολών θα γίνεται άπαξ ετησίως και η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται με τη μέθοδο της άμεσης αξιολόγησης, χωρίς συγκριτική κατάταξη των επενδυτικών σχεδίων.

 

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν καθεστώς ενισχύσεων, θα πρέπει να αναβαθμίζουν τεχνολογικά υφιστάμενες μονάδες, να εισάγουν νέες ψηφιακές λειτουργίες και διαδικασίες και να συνδυάζουν μεθόδους παραγωγής με σύγχρονη τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών.

Το ελάχιστο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στις ενισχύσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου ορίζεται με βάση το μέγεθος της επιχείρησης:

  • Για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 1.000.000 ευρώ,
  • Για μεσαίες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ,
  • Για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 250.000 ευρώ,
  • Για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ,
  • Για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών, τις Οργανώσεις Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, στο ποσό των 50.000 ευρώ.

 

ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

  1. Φορολογική απαλλαγή
  2. Επιχορήγηση, μόνο για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις
  3. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing),
  4. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, μόνο αυτοτελώς.

 

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
Τα ποσοστά ενισχύσεων δαπανών Περιφερειακού Χαρακτήρα καθορίζονται από τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027 και κυμαίνονται:

  • από 15% έως 60% του κόστους επένδυσης, για τις μεγάλες επιχειρήσεις,
  • από 25% έως 70% του κόστους επένδυσης, για τις μεσαίες επιχειρήσεις,
  • από 35% έως 80% του κόστους επένδυσης, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, τα ποσοστά ενισχύσεων για όλα τα είδη ενισχύσεων, πλην της επιχορήγησης, χορηγούνται στο 100% των ως άνω αναφερόμενων ποσοστών. Το κίνητρο της επιχορήγησης, χορηγείται στο 80% των ως άνω αναφερόμενων ποσοστών, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να χορηγείται στο 100% των εν λόγω ποσοστών.

Στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, τα ποσοστά των ενισχύσεων (εκτός επιχορήγησης), χορηγούνται στο 80% των ποσοστών που ορίζει ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων και μόνο κάτω υπό προϋποθέσεις μπορεί να χορηγούνται στο 100% των εν λόγω ποσοστών.