fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ενημερωτικό 16/04/2020

 

Σημαντική Ενημέρωση: Κανονισμός De Minimis & Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Αγαπητοί Πελάτες / Συνεργάτες,

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση στο μετρό ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και ειδικότερα εκείνες που είτε έχουν ενταχθεί, είτε έχουν υποβάλει, είτε πρόκειται να υποβάλουν αίτηση ένταξης σε προγράμματα στα οποία εφαρμόζεται ο Κανονισμός De Minimis.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εν λόγω Κανονισμός θέτει ως όριο σώρευσης ενισχύσεων τα 200.000 € μέσα σε μία τριετία. O έλεγχος για την τήρηση του ορίου De Minimis περιλαμβάνει και τις τυχόν συνδεδεμένες ή/και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή χορηγείται στο πλαίσιο του Κανονισμού De Minimis. Ως πηγές άλλων ενισχύσεων στις οποίες εφαρμόζεται ο Κανονισμός De Minimis, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρονται τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα δάνεια μέσω ΤΕΠΙΧ, τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ, κ.ά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, προκειμένου οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στο μετρό ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να μην βρεθούν στη δυσάρεστη θέση αποκλεισμού από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία ή ακόμα και έντοκης επιστροφής ληφθείσας ενίσχυσης, συστήνεται να εξετάσουν αν έχουν εξαντλήσει το όριο σώρευσης ενισχύσεων De Minimis για την περίοδο 2018 – 2020.

Με δεδομένο ότι ανακοινώνονται συνεχώς δράσεις για την ενίσχυση επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID 19, συστήνεται στις επιχειρήσεις να εξετάζουν εάν η εκάστοτε ενίσχυση χορηγείται στο πλαίσιο του Κανονισμού De Minimis, πριν την υποβολή αίτησης υπαγωγής στην εκάστοτε δράση.