fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παράταση των επιθεωρήσεων επιτήρησης / επαναπιστοποίησης

Quality assurance

 

Οι περισσότεροι φορείς πιστοποίησης ανακοίνωσαν νέους τρόπος διεξαγωγής των επιθεωρήσεων (REMOTE e-ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ, επιθεώρηση σε 2 φάσεις κ.ά.) ή και αναβολής αυτών λόγω των επιπτώσεων από τον Covid-19. Οι εταιρίες καλούνται να ενημερώνουν εγγράφως τους φορείς για τη δυνατότητα ανταπόκρισης στους νέους τρόπους ή και για τους λόγους που επιθυμούν την αναβολή της επιθεώρησης.

Από την πλευρά των φορέων πιστοποίησης αξιολογούνται οι λόγοι αναβολής της επιθεώρησης με γνώμονα τις οδηγίες που εκδίδονται από τις Αρμόδιες Αρχές. Εφόσον αποδεδειγμένα δεν μπορεί να διεξαχθεί η προγραμματισμένη επιθεώρηση, εφαρμόζονται τα ακόλουθα ανάλογα με το στάδιο του κύκλου πιστοποίησης (επιθεώρηση επιτήρησης, επαναπιστοποίηση).

α) Επιθεωρήσεις Επιτήρησης:

Η προβλεπόμενη ημερομηνία της επιθεώρησης δύναται να μεταφερθεί μέχρι και 6 μήνες αργότερα εντός όμως του 2020.

β) Επαναπιστοποίηση:

Εάν δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή της επιθεώρησης επαναπιστοποίησης την προβλεπόμενη ημερομηνία (πριν τη λήξη του πιστοποιητικού), υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής μέρους της επιθεώρησης από απόσταση (remote audit) με σκοπό την επέκταση ισχύος του πιστοποιητικού για 6 μήνες. Η ημερομηνία λήξης του προηγούμενου πιστοποιητικού θα αναγράφεται στο νέο πιστοποιητικό άλλα η συνέχεια της πιστοποίησης δεν θα επηρεάζεται. Τα κριτήρια επιθεώρησης από απόσταση (remote audit) και η διάρκεια θα αποφασίζεται κατά περίπτωση και ανά εταιρεία μετά από αξιολόγηση των δεδομένων και με βάση τους κανόνες που έχουν ορίσει οι Φορείς Διαπίστευσης.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής επιθεώρησης ούτε από απόσταση ούτε επί τόπου κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους (2020), τότε το πιστοποιητικό αποσύρεται.

Η απομακρυσμένη επιθεώρηση (remote) θα διεξάγεται με βάση τις απαιτήσεις του IAF MD4:2018 The use of information and communication technology (ICT) for auditing/assessment purposes. Οι μη συμμορφώσεις που δύναται να εντοπισθούν από τον επιθεωρητή κατά τη διάρκεια της απομακρυσμένης επιθεώρησης θα πρέπει να κλείσουν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.