fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παιδιά και προστασία των προσωπικών τους δεδομένων στο διαδίκτυο

Kids gdprΚαθώς τα παιδιά έχουν μικρότερη επίγνωση των κινδύνων που κρύβει η κοινοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων στο διαδίκτυο, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τη συλλογή και χρήση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε πληροφορία που τυχόν απευθύνεται σε ένα παιδί θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμη και γραμμένη σε σαφή, απλή και κατανοητή γλώσσα.

Για τις περισσότερες διαδικτυακές υπηρεσίες απαιτείται η συγκατάθεση ενός γονιού ή ενός κηδεμόνα για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ενός παιδιού βάσει συγκατάθεσης μέχρι μια ορισμένη ηλικία. Αυτό ισχύει και για τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καθώς και για τις πλατφόρμες που χρησιμεύουν για τη μεταφόρτωση μουσικής ή την αγορά διαδικτυακών παιχνιδιών.

Το όριο ηλικίας για τη λήψη γονικής συγκατάθεσης καθορίζεται από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ και ποικίλλει από τα 13 έως τα 16 έτη.

Στη χώρα μας τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σχετικά με τα παιδιά και σύμφωνα με το άρθρο 6, προτείνεται ως σύννομη η συγκατάθεση ενός παιδιού για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων, όταν αυτό έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του.

Εάν το παιδί είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών, η εν λόγω συγκατάθεση παρέχεται ή εγκρίνεται από το πρόσωπο που έχει τη γονική μέριμνα του παιδιού.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 5 Μαρτίου και ώρα 14.00

 

Πηγές:

https://ec.europa.eu/info/law
http://www.opengov
Photo: Pexel.com