fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΤ - Ημερίδα με τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»

Εκδήλωση του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων για τις σύγχρονες μορφές απασχόλησης. Αμοιβή με βάση το αποτέλεσμα και όχι το χρόνο απασχόλησης.

Κατακόρυφα αυξάνονται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με ευέλικτες σχέσεις εργασίας και τους οποίους δανείζουν οι Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), σε επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων της οικονομίας, από τις κατασκευές και τον τουρισμό, μέχρι τις τροφοδοσίες, την παρασκευή γευμάτων και τη φροντίδα ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή της Επιθεώρησης Εργασίας για την Υγεία και Ασφάλεια σε Μακεδονία και Θράκη, κ. Νίκο Μαραγκό, το 2016, εργάσθηκαν για τις 15 ΕΠΑ που λειτουργούν στη χώρα μας, 32.314 άτομα βάσει 76.649 συμβάσεων, όταν το 2010 είχαν εργασθεί 8.214 άτομα και είχαν συναφθεί 19.217 συμβάσεις. Ο αριθμός με τον οποίο πολλαπλασιάζονται οι συμβάσεις μέσω ΕΠΑ, αποδεικνύει και τη μεγάλη στροφή, από πλευράς επιχειρήσεων, στην πρόσληψη απασχολούμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ οι υφιστάμενες ΕΠΑ έχουν εξελιχθεί σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αφού η κάθε μία από αυτές έχει στα μητρώα της πάνω από 2.000 εργαζομένους.

Όπως είπε ο κ. Μαραγκός - από το βήμα της ημερίδας για τις Σύγχρονες Μορφές Απασχόλησης, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων ( ΣΥΣΕΠ) και υποστήριξαν τα Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ- Ηelexpo- θα έπρεπε, αν κρίνουμε από το παράδειγμα της Πορτογαλίας, να υπάρχουν περισσότερες σε αριθμό ΕΠΑ για τη διαχείριση των προσωρινά απασχολούμενων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα υγείας και ασφάλειας καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί παθαίνουν διπλάσιο αριθμό ατυχημάτων από ότι το μόνιμο προσωπικό μιας επιχείρησης.

Η ημερίδα άνοιξε με τον χαιρετισμό του προέδρου του ΒΕΘ κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου ο οποίος απέδωσε την ταχύτατη διείσδυση των ευέλικτων μορφών εργασίας στις υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι η μερική απασχόληση δεν οδηγεί μόνο σε φτωχοποίηση τον πληθυσμό, αλλά και μειώνει απειλητικά τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ – Helexpo κ. Αλέξης Τσαξιρλής μίλησε για την ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας, που είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ είπε ότι οι παλιές μορφές εργασίας ευθύνονται εν μέρει και για την οικονομική κρίση που γνωρίζει η ελληνική οικονομία.

«Συνέταιροι όλοι στη γνώση και την δουλειά»

Πρώτη ομιλία ήταν αυτή του προέδρου του ΣΥΣΕΠ κ. Κλεόβουλου Αλεξιάδη ο οποίος είπε ότι το μοντέλο της μισθωτής εργασίας είναι ξεπερασμένο και πως ο εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται όχι σύμφωνα με τον τόπο ή τον χρόνο που διεκπεραιώνει τη δουλειά του, αλλά με το αποτέλεσμα που φέρνει.

Για την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση που περιοδικά χρειάζεται τις υπηρεσίες διαφόρων εξειδικευμένων εργαζομένων, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι μια αναγκαία λύση, γιατί η πρόσληψη πλήρους απασχόλησης προσωπικού αυξάνει τα σταθερά έξοδα.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες που φέρνουν οι αλλαγές στο πιο διεθνοποιημένο τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και να είναι προετοιμασμένοι να μετακινούνται από εταιρεία σε εταιρεία, κάτι απαραίτητο από τη στιγμή που ο μέσος όρος ζωής μιας επιχείρησης μειώθηκε από τα 70, στα 17 χρόνια. Τέλος, ζήτησε νομοθετικές παρεμβάσεις για να μειωθούν οι γκρίζες ζώνες στην αγορά εργασίας, που γεννούν τις «μαύρες» εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων αλλά και την αδήλωτη εργασία.

Ειδική αναφορά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 49 άτομα προσωπικό, έκανε και ο κ. Παναγιώτης Καρανάσιος, μηχανικός και τεχνικός σύμβουλος του ΒΕΘ, τονίζοντας ότι πρέπει να παύσουν να θεωρούν τις δαπάνες για υγεία και ασφάλεια στην Εργασία, «αναπόφευκτο κακό», προσθέτοντας ότι για την εκπαίδευση των προσωρινά απασχολούμενων και την προστασία τους στην εργασία, πρέπει να υπάρχει και συνεργασία μεταξύ ΕΠΑ και του εργοδότη που δανείζεται τον εργαζόμενο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Κ.Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας, μίλησε για την αδυναμία άσκησης ουσιαστικού ελέγχου στους χώρους εργασίας από τις εποπτικές υπηρεσίες, επειδή εμπλέκονται πολλοί φορείς , όταν αντίθετα, θα έπρεπε, νομοθετικά το έργο να ανατεθεί σε έναν φορέα. Μίλησε για ελλείψεις στην εφαρμογή ακόμη και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας, με ευθύνη άλλοτε των εταιρειών ή και των φορέων (π.χ. ΟΤΑ) και άλλοτε, των εργαζομένων, ενώ πρότεινε στον κ. Μαραγκό συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας.

Να σημειωθεί ότι από 1/1/2018 το αρμόδιο Υπουργείο αρχίζει εκστρατεία για θέματα ασφάλειας και υγείας στους προσωρινά απασχολούμενους, όπως και στους αποσπασμένους εργαζόμενους, δηλαδή σε πολίτες από άλλες χώρες της ΕΕ, που έχουν προσληφθεί σε εταιρείες της χώρας που είναι μόνιμοι κάτοικοι αλλά έρχονται για μία περίοδο να εργαστούν σε κάποια άλλη Κοινοτική, π.χ. στην Ελλάδα για την τουριστική σεζόν.

Έρχεται η απελευθέρωση των απολύσεων

Το λόγο πήρε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΕΕΘ κ. Ιωάννης Σωπασής, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι θέμα λίγου χρόνου η απελευθέρωση των απολύσεων, ενώ πρόσθεσε ότι και οι Τράπεζες θα κινηθούν ακόμη περισσότερο προς την απασχόληση δανεικών εργαζομένων.

Η μειωμένη απασχόληση, συνεπάγεται και λιγότερα ένσημα, λιγότερες παροχές σε περιπτώσεις ασθενείας, πολλά χρόνια εργασίας αλλά γλίσχρες συντάξεις, που ο ίδιος εκτίμησε ότι σε λίγα χρόνια δεν θα ξεπερνούν, οι μεγαλύτερες, τα 800-850 ευρώ, με τις χαμηλότερες να είναι κοντά στα 320 ευρώ.

Αυτό το οποίο τόνισε, μεταφέροντας τις θέσεις επιχειρηματιών, είναι, πως το μισθολογικό κόστος δεν είναι ο κύριος λόγος που οι επιχειρήσεις στρέφονται σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης ή, που αποφεύγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι οι παράλογα υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, οι οποίες θα πρέπει με ενδιάμεσες διατάξεις, σταδιακά να μειωθούν.

Πηγή: http://www.voria.gr/article/tetraplasiasthikan-i-daniki-ergazomeni-se-mia-7etia