fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Έναρξη Νέου Κύκλου Υποβολών

Στις 8 Νοεμβρίου 2017 ξεκίνησε η τελευταία περίοδος υποβολής αιτήσεων στη δράση "Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Β Κύκλος", η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2017.

ptuxiouxoiΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ :

  • Άνεργοι εγγεγραμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ ή
  • Μισθωτοί (πλήρους ή μερικής ή εποχιακής απασχόλησης), οι οποίοι θα διακόψουν τη μισθωτή εργασία τους, όταν ξεκινήσουν την επιχείρηση τους ή
  • Υφιστάμενοι ατομικοί επιχειρηματίες (αυτοαπασχολούμενοι) οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δραστηριοποιούνταν σε έναν τουλάχιστον επιλέξιμο και συναφή με την ειδικότητα τους (τίτλο σπουδών) ΚΑΔ ή
  • Υφιστάμενοι ατομικοί επιχειρηματίες (αυτοαπασχολούμενοι) οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δραστηριοποιούνταν σε έναν τουλάχιστον επιλέξιμο και συναφή με την ειδικότητα τους (τίτλο σπουδών) ΚΑΔ και οι οποίοι θα διακόψουν την υφιστάμενη ατομική τους επιχείρηση για τη συμμετοχή τους σε δημιουργία συνεργατικού σχήματος (εταιρείας) μαζί με ανέργους ή/και μισθωτούς ή/και άλλους ατομικούς επιχειρηματίες οι οποίοι θα διακόψουν την υφιστάμενη ατομική τους επιχείρηση.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ :

  • Να έχουν αποκτήσει μετά την 1/1/1995 το πρώτο πτυχίο τους από σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ΤΕΙ) ή ισότιμης προς αυτή σχολής, της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένη από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).
  • Ο μέσος όρος του εισοδήματος επιβολής εισφοράς για τα φορολογικά έτη 2015, 2014 & 2013 (όπως απεικονίζεται στον πίνακα Γ2 της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου/Εκκαθαριστικού), να μην υπερβαίνει, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση κατά το φορολογικό έτος του 2015, τις 22.000,00€ για το ατομικό εισόδημα ή τις 35.000,00€ για το οικογενειακό εισόδημα
  • Να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά μόνο σε δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών).
  • Να λειτουργούν σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο (χωρίς συστέγαση με άλλες επιχειρήσεις) και σε μια μόνο επαγγελματική εγκατάσταση (μια έδρα επιχειρηματικής εγκατάστασης, χωρίς υποκαταστήματα). Δεν επιτρέπεται η ίδρυση υποκαταστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
  • Να μην έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ με την ιδιότητα του ατομικού επιχειρηματία/επιτηδευματία ή του εταίρου σε επιχορηγούμενη εταιρεία, από την 1/1/2013 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, πλην προγραμμάτων κατάρτισης (σε επίπεδο φυσικού προσώπου)
  • Να μην αποκτήσουν σχέση μισθωτής εργασίας και να μη λάβουν σύνταξη γήρατος καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου
  • Να μη συμμετέχουν με την ιδιότητα του εταίρου/μετόχου σε άλλες επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής από την 1/1/2015 και καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου. Διευκρινίζεται ότι η κατοχή μετοχών εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) ή σε Χρηματιστήρια της αλλοδαπής, για επενδυτικούς σκοπούς, δεν εμπίπτει στο συγκεκριμένο περιορισμό.
  • Να μην έχουν προβεί σε διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (ως ατομικοί επιχειρηματίες) από την 1/1/2017 και μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Για τους υφιστάμενους επιχειρηματίες : Ο μέσος όρος του συνόλου των ακαθαρίστων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φορολογικά έτη 2015, 2014 & 2013 (όπως απεικονίζεται στον κωδικό 551 του πίνακα ΣΤ’ του εντύπου Ε3) να μην υπερβαίνει τις 40.000€.
  • Για τους υφιστάμενους επιχειρηματίες : Να έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη έναρξη της ατομικής επιχείρησής τους μετά την 01/01/1995 (Ημερομηνία έναρξης στη ΔΟΥ) έως και τις 5/7/2017.
  • Για τους υφιστάμενους επιχειρηματίες : Μετά την 1/1/2006 (ή αν έκαναν έναρξη μετά το 2006, από την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης στην εφορία) και μέχρι και την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης να δραστηριοποιούνται συνεχόμενα ως ατομικοί επιχειρηματίες σε έναν τουλάχιστον επιλέξιμο και συναφή με την ειδικότητα τους (τίτλο σπουδών) ΚΑΔ. Μέχρι την υποβολή των δικαιολογητικών ένταξης θα πρέπει να έχουν καταργηθεί οι ΚΑΔ δραστηριότητας που δεν είναι επιλέξιμοι και συναφείς με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών).

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ :

Το ποσοστό επιδότησης για όλες τις περιπτώσεις, ανέρχεται στο 100%

ΜΕΓΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ :

Επιδοτούνται επιχειρηματικά σχέδια συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού από 5.000 έως 25.000€.

Το ανώτατο ύψος της επιδότησης των 25.000 € αυξάνεται εφόσον η πρόταση υποβάλλεται από συνεργατικό σχήμα. Ειδικότερα, στην περίπτωση συνεργασίας δύο συμμετεχόντων/ωφελούμενων , η συνολική επιδότηση δύναται να ανέλθει έως και 40.000 €, ενώ στην περίπτωση συνεργασίας τριών ή περισσοτέρων ωφελούμενων έως και 50.000 €.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΑΠΑΝΕΣ :

ΑΑ Κατηγορία Ενέργειας - Δαπάνης
1 Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, κα.)
2 Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, εξειδικευμένα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, κα.)
3 Δαπάνες προβολής (πχ διαφημιστικά έντυπα, καταχωρίσεις σε έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο, δημιουργία ιστοσελίδων κτλ), δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις
4 Προμήθεια αναλωσίμων
5 Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία/εταίρων)
6 Μισθολογικό κόστος για νέα/ες θέση/εις εργασίας
7 Αποσβέσεις παγίων/ Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού
8

Αγορά εξοπλισμού / Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού / Ανακαίνιση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΛΗΞΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ:

  • ΕΝΑΡΞΗ : 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
  • ΛΗΞΗ : 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017