fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατάταξη επιχειρήσεων τροφίμων σε κατηγορίες επικινδυνότητας & συχνότητα επίσημων ελεγχών

elegxos trof

Βάσει της ΚΥΑ 1408/274009/9-10-20, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις 21.04.2021 μέσω εγκυκλίου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), γίνεται αντιληπτό ότι η φιλοσοφία των ελέγχων στις επιχειρήσεις τροφίμων έχει πλέον μία κινδυνοκεντρική προσέγγιση (risk based approach).

Όπως η ανωτέρω αναφερόμενη ΚΥΑ ορίζει, τα κριτήρια για την κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων απορρέουν από την επικινδυνότητα. Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες, η εγγενής επικινδυνότητα και η δυναμική επικινδυνότητα.

Με τον όρο εγγενής επικινδυνότητα νοούνται τα σταθερά χαρακτηριστικά μίας επιχείρησης τα οποία συνήθως δεν μεταβάλλονται και σχετίζονται: με το προφίλ επικινδυνότητας της επιχείρησης, το είδος των τροφίμων που παράγονται ή διαχειρίζονται, τον τύπο δραστηριότητας της επιχείρησης, των διαδικασιών επεξεργασίας και το μέγεθος της επιχείρησης.

H δυναμική επικινδυνότητα καθορίζεται από την προσαρμογή της επιχείρησης στις ισχύουσες νομοθετικές απαιτήσεις, επηρεάζεται από τα αποτελέσματα των εκάστοτε ελέγχων και προσδιορίζεται από συγκεκριμένους παράγοντες: το υφιστάμενο επίπεδο συμμόρφωσης από τον τελευταίο τακτικό έλεγχο, την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων που εφαρμόζονται, το ιστορικό συμμόρφωσης της επιχείρησης και την εμπλοκή της επιχείρησης σε διατροφικά περιστατικά ή σε σοβαρά περιστατικά εκούσιας παραπλάνησης καταναλωτών.

Τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται τόσο με την εγγενή όσο και με τη δυναμική επικινδυνότητα συμμετέχουν με διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας το καθένα στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολόγησης της επικινδυνότητας της επιχείρησης.

Βάσει των ανωτέρω προκύπτει η τελική κατάταξη των επιχειρήσεων από την οποία ορίζεται και η συχνότητα των ελέγχων:

 Κατάταξη  Βαθμοί   Συχνότητα κάθε:
 Υψηλής Επικινδυνότητας  21-30  6-18 μήνες
 Μέσης Επικινδυνότητας  13-20  12-24 μήνες
 Χαμηλής Επικινδυνότητας  6-12  18-36 μήνες

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις τροφίμων που διαθέτουν πιστοποίηση τρίτου φορέα (ISO), μπορούν να αιτηθούν μείωση της συχνότητας των ελέγχων.