fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πιστοποιητικά Εμβολιασμού & Εργοδότες

vaccination certificateΜπορούν οι εργοδότες να αναζητούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού του προσωπικού που απασχολούν;

Απαντά η κα Ράσση Κωνσταντία, Προϊσταμένη Τμήματος Διαχειριστικών Συστημάτων στην Alpha Plan Consultants

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι:
α) ο Νόμος 4806/2021 – ΦΕΚ Τεύχος A’ 95/10.06.2021 περιγράφει επακριβώς το σκοπό του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού,
β) ο εμβολιασμός αντί-COVID 19 δεν είναι ακόμη υποχρεωτικός και
γ) η διενέργεια ή μη του εμβολιασμού συμπεριλαμβάνεται στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας, ο εργοδότης
- δεν μπορεί να απαιτήσει να ενημερωθεί από τον εργαζόμενο σχετικά με το αν αυτός υποβλήθηκε σε εμβολιασμό,
- όπως επίσης και να του χορηγηθεί αντίγραφο του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πρόσφατη τοποθέτηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο εργοδότης μπορεί να ζητήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του εργαζόμενου, όχι όμως με σκοπό να το αρχειοθετήσει αλλά με σκοπό απλώς να το δει (απλή επίδειξη). Η τεκμηρίωση αυτού έγκειται στο γεγονός ότι για να δημιουργηθεί κάποιο θέμα με τα προσωπικά δεδομένα, πρέπει να δημιουργηθεί κάποιο αρχείο.

Επειδή ο εργοδότης έχει υποχρεώσεις, όπως να εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας για τους εργαζομένους και των τρίτων που έρχονται σε επαφή με την επιχείρησή του, μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να απαιτήσει ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού, χωρίς να γίνει αποθήκευση του αρχείου ή να τηρηθεί αντίγραφο, αλλά απλή επίδειξη από τον εργαζόμενο.

Λάβετε υπόψη σας ότι τη διαδικασία επίδειξης του πιστοποιητικού θα πρέπει να τη διαχειρίζεται συγκεκριμένο άτομο και η πληροφορία για το εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι δεν θα πρέπει να διοχετεύεται εντός της εταιρίας και των στελεχών της, παρά μόνο στα απολύτως απαραίτητα και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. Αν υπάρχει ιατρός εργασίας, η κατάσταση διευκολύνεται.

Απευθυνθείτε στην Ομάδα DPO της Alpha Plan Consultants για τυχόν απορίες και διευκρινήσεις σχετικά με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Επικοινωνήστε με το Τμήμα Διαχειριστικών Συστημάτων στο 2310566767 ή με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.