fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας – Συνεργατικοί Σχηματισμοί – Δικτυώσεις

synergasiaΑνακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων νέο Πρόγραμμα Επιδότησης συνολικού προϋπολογισμού 32.000.000 €, με ποσοστό ενίσχυσης ανά μέγεθος επιχείρησης που μετέχει στο συνεργατικό σχηματισμό, ανά κατηγορία περιφερειών και ανά κατηγορία επιλέξιμων δαπανών από 20% έως 55% για επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού από 400.000 € έως 3.000.000 €. Η νέα Δράση αφορά τη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης διεπιχειρησιακών συνεργασιών με τη μορφή κάθετων, ή/και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας των τομέων Αγροδιατροφής ‐ Βιομηχανίας Τροφίμων, Τουρισμού, Πολιτιστικών & Δημιουργικών Βιομηχανιών, Υλικών ‐ Κατασκευών, Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Ενέργειας, Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Περιβάλλοντος και Υγείας, ή/και σε συμπληρωματικές προς την αλυσίδα αξίας δραστηριότητες.

Ο βασικός στόχος της Δράσης είναι η δημιουργία ανταγωνιστικής συνεκτικής δύναμης και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που συμπράττουν σε ένα συνεργατικό σχήμα. Ειδικότερα, η Δράση «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας – Συνεργατικοί Συνεταιρισμοί - Δικτυώσεις» περιλαμβάνει τις ακόλουθες επενδυτικές πρωτοβουλίες:

  • ανάπτυξη τελικών ή ενδιάμεσων νέων ή διαφοροποιημένων προϊόντων / υπηρεσιών, με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση, την πιστοποίηση και το σεβασμό προς το περιβάλλον,
  • εισαγωγή νέων τεχνολογιών, πρωτοτυπιών και καινοτομιών (τεχνολογικών και μη τεχνολογικών) στην παραγωγική διαδικασία,
  • μεταφορά τεχνογνωσίας και εφαρμογή πρωτοτύπων / καινοτομικών ιδεών κοινού ενδιαφέροντος

Κάθε ενισχυόμενο επενδυτικό σχέδιο του συνεργατικού σχήματος θα πρέπει να αφορά τουλάχιστον σε μία εκ των ανωτέρω επενδυτικών πρωτοβουλιών.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ - ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ

  • Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 400.000 € - 3.000.000 € κλιμακούμενο ανάλογα με τον αριθμό των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον συνεργατικό σχηματισμό.
  • Το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται ανά μέγεθος επιχείρησης που συμμετέχει στο συνεργατικό σχηματισμό, ανά κατηγορία περιφερειών και ανά κατηγορία επιλέξιμων δαπανών από 20% έως 55%, με εξαίρεση τα κόστη δαπανών ιδρύσεως και παροχής υπηρεσιών προς τις υπό σύσταση επιχειρήσεις που επιδοτούνται κατά 100%.
  • Ο Χρόνος Υλοποίησης των Επενδυτικών Σχεδίων είναι μέχρι δεκαοχτώ (18) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε ομάδες Συνεργατικών Σχηματισμών, οι οποίες αποτελούνται από τουλάχιστον τρεις (3) Υφιστάμενες και Νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ανεξάρτητες μεταξύ τους, με κάθετες, συμπληρωματικές, ή/και ομοειδείς δραστηριότητες. Στο συνεργατικό σχηματισμό απαιτείται να συμμετέχει τουλάχιστον μία (1) υφιστάμενη μεταποιητική επιχείρηση, ενώ σε κάθε συνεργατικό σχηματισμό μπορεί να αποτελέσει μέλος και μία (1) μόνο υπό ίδρυση MME. Αναλυτικότερα, οι επιχειρήσεις που δύναται να συμμετέχουν στη Δράση είναι:

  • Υφιστάμενες ΜΜΕ επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β' κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ' κατηγορίας), οι οποίες μέχρι και 31/12/2019 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και διαθέτουν ενεργό έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ του Παραρτήματος ΙΙΙ της Πρόσκλησης της Δράσης.
  • Νέες ΜΜΕ επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β' κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ' κατηγορίας) και έχουν συσταθεί από 01/01/2020 έως και 16/05/2021 και διαθέτουν ενεργό έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ του Παραρτήματος ΙΙΙ της Πρόσκλησης πριν την υποβολή της πρότασης.
  • Υπό σύσταση ΜΜΕ επιχείρηση η οποία θα καλύψει εντοπισμένο κενό στην αλυσίδα αξίας και η οποία θα ιδρυθεί ή έχει ιδρυθεί μετά τις 17/05/21 και θα διαθέτει τον ΚΑΔ της επένδυσής της πριν την πρώτη εκταμίευση της δυνητικής επιχορήγησης.

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής για κάθε επιχείρηση του συνεργατικού σχηματισμού, είναι οι ακόλουθες:

  • Να δραστηριοποιείται ή να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια.
  • Να συμμετέχει μόνο σε ένα Επενδυτικό Σχέδιο ανά Α.Φ.Μ..
  • Να υποβάλλει – περιλαμβάνει στο Επενδυτικό Σχέδιο δαπάνες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλη Δράση που χρηματοδοτείται από εθνικούς, ή κοινοτικούς πόρους.
  • Να δεσμευτεί ότι το Επενδυτικό της Σχέδιο, που αποτελεί μέρος του συνολικού Επενδυτικού Σχεδίου της συνεργασίας, δεν έχει υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθεί για ένταξη σε άλλη Δράση που χρηματοδοτείται από εθνικούς, ή κοινοτικούς πόρους.
  • Να δραστηριοποιείται ή να δραστηριοποιηθεί στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αναφέρονται στο Παράρτημα III της προκήρυξης, καθώς και να πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες δαπάνες στην Περιφέρεια από την οποία χρηματοδοτούνται.
  • Να λειτουργεί αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα: [Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία, Ι.Κ.Ε, Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4430/2016 ως ισχύει, Συνεταιρισμός], και να τηρεί ή να δεσμευτεί ότι θα τηρεί, εφόσον εγκριθεί η πρότασή τους, απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν.4308/2014, όπως ισχύει.
  • Να επιβεβαιώνει ότι, κατά τα δύο έτη που προηγούνται της αίτησης για ενίσχυση, δεν έχει προβεί σε μετεγκατάσταση στην επιχειρηματική εγκατάσταση στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αρχική επένδυση για την οποία ζητείται η ενίσχυση, και να δεσμευτεί ότι δεν θα το πράξει εντός μέγιστης περιόδου δύο ετών μετά την ολοκλήρωση της αρχικής επένδυσης για την οποία ζητείται η ενίσχυση
  • Όταν γίνεται χρήση του ΑΡ.22 ΚΑΝ.651/2014 (Δαπάνες Ίδρυσης και παροχής υπηρεσιών): Να είναι μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο μικρές επιχειρήσεις, έως και πέντε έτη μετά την καταχώρισή τους, οι οποίες πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) δεν έχουν αναλάβει τη δραστηριότητα άλλης επιχείρησης· β) δεν έχουν ακόμη προβεί σε διανομή κερδών· γ) δεν έχουν συσταθεί μέσω συγχώνευσης. Για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε καταχώριση, η πενταετής περίοδος επιλεξιμότητας μπορεί να θεωρηθεί ότι αρχίζει από τη στιγμή που η επιχείρηση είτε αρχίζει την οικονομική της δραστηριότητα είτε καθίσταται υπόχρεη καταβολής φόρου για την οικονομική της δραστηριότητα.
  • Να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας τα κατάλληλα έγγραφα αδειοδότησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους. Η εν λόγω προϋπόθεση δεν αφορά τις υπό σύσταση επιχειρήσεις.
  • Να μην αποτελεί προβληματική επιχείρηση κατά την έννοια που δίδεται στο δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων με βάσει τα οριζόμενα στον κανονισμό βάσει του οποίου θα δοθεί η ενίσχυση.
  • Να μην βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση κτλ.
  • Να μην εκκρεμεί σε βάρος της ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης, έπειτα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία μια ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.
  • Να δηλώσει ως τόπο για την υλοποίηση των ενεργειών της παρούσας δράσης αποκλειστικά μία Περιφέρεια.
  • Να μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει τουλάχιστον το 25% της απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου.
    Σημειώνεται, ότι η ανωτέρω οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης πρέπει να καλυφθεί είτε μέσω ιδίων πόρων, είτε μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης (δάνειο) και με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης/στήριξης.

Από τη δράση αποκλείονται:

  • Οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, καθώς και οι εταιρείες στο κεφάλαιο ή τα δικαιώματα ψήφου των οποίων συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) οι Ο.Τ.Α. και όλοι οι παραπάνω δημόσιοι φορείς μεμονωμένα ή από κοινού.
  • Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, Shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης κλπ).
  • Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς:
    • της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας,
    • στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων,
    • στον τομέα του χάλυβα,
    • στον τομέα του άνθρακα,
    • στον ναυπηγικό τομέα,
    • στον τομέα των συνθετικών ινών,
    • στον τομέα των μεταφορών και στη συναφή υποδομή και
    • στην παραγωγή, διανομή και τις υποδομές ενέργειας

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΑΠΑΝΕΣ

Α/Α

 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ

ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟ ΠΟΣΟΣΤΟ/ΠΟΣΟ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

ΕΝΤΑΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

1

Κτίρια - Ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις (Άρθρο 14)

35%

20% - 55%

2

Μηχανήματα – Εξοπλισμός – Τεχνικές εγκαταστάσεις (Άρθρο 14)

100%

20% - 55%

3

Μεταφορικά μέσα (Άρθρο 14)

30%

20% - 55%

4

Μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας (Άρθρο 14)

10%

20% - 55%

5

Πιστοποίηση συστημάτων και προϊόντων/υπηρεσιών (Άρθρο 14)

5%

(και μέχρι του ποσού των 7.000€ ανά σύστημα διαχείρισης)

20% - 55%

6

Λογισμικό και συστήματα οργάνωσης (Άρθρο 14)

15%

20% - 55%

7

Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ (Άρθρο 18)

5%
(και μέχρι του ποσού των 50.000€)

50%

8

Προβολή - Προώθηση προϊόντων σε αγορές στόχους (Άρθρο 19)

15%
(και μέχρι του ποσού των 50.000€)

50%

9

Δαπάνες Ίδρυσης και παροχής υπηρεσιών (Άρθρο 22)

Έως 30.000 €

100%

10

Απόκτηση, επικύρωση και προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (Άρθρο 28) και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού

5%

50%

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Επιλέξιμες θεωρούνται οι δαπάνες από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης κι έπειτα.
  • Η έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου του Συνεργατικού Σχηματισμού πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη της αίτησης για το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που υποβληθούν τέτοιες δαπάνες προς πιστοποίηση τότε το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου του Συνεργατικού Σχηματισμού καθίσταται μη επιλέξιμο.
  • Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων των Συνεργατικών Σχηματισμών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δεκαοχτώ (18) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.
  • Δαπάνες τουλάχιστον ίσες με το 20% του εκάστοτε σχεδίου, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο αιτήματος επαλήθευσης στους πρώτους δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.
  • Ένα επενδυτικό σχέδιο δεν θα παραληφθεί ως ολοκληρωμένο και λειτουργικό όταν το ποσοστό υλοποίησης του φυσικού σε συνδυασμό με το οικονομικό αντικείμενο αυτού κατά την τελική επαλήθευση/πιστοποίηση, είναι μικρότερο του 50% του αρχικώς εγκεκριμένου και σε κάθε περίπτωση κάτω του ελάχιστου αποδεκτού ορίου των 400.000€.
  • Επειδή γίνεται χρήση του Άρθρου 14 ΓΑΚ (από μια ή περισσότερες επιχειρήσεις του ΣΣ) θα πρέπει να τεκμηριώνεται ο χαρακτήρας αρχικής επένδυσης για κάθε μια από αυτές (άρθρο 2 στοιχείο 49 Γ.Α.Κ.) και συγκεκριμένα να πληρείται μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    • Δημιουργία νέας μονάδας.
    • Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
    • Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν.
    • Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.
  • Η επένδυση διατηρείται στην περιοχή όπου χορηγείται η ενίσχυση για τουλάχιστον τρία (3) έτη μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.