fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ψάχνεις για δουλειά ; Μάθε ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγεις στο Βιογραφικό Σημείωμα!

biographiko

Ψάχνεις δουλειά; Δε ξέρεις πως να κάνεις σωστά το βιογραφικό σου; Το στέλνεις και δε λαμβάνεις καμία απάντηση; Μάθε ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφεύγεις !

Το Βιογραφικό Σημείωμα είναι η πρώτη επαφή σου με το δυνητικό εργοδότη σου. Από τα εκατοντάδες βιογραφικά που λαμβάνει ο recruiter για την εκάστοτε θέση, θα αφιερώσει μόλις 6’’ για το κάθε ένα και στη συνέχεια θα καταλήξει στα 20 ή 30 επικρατέστερα. Εντυπωσίασέ τους λοιπόν, για να είναι το βιογραφικό ένα από αυτά !

Ποια τα Λάθη στα CV;

1. Μην κάνεις πρόχειρη δουλειά. Αφιέρωσε τον απαραίτητο χρόνο και δώσε την ιδιαίτερη προσοχή για τη συγγραφή του βιογραφικού σου. Κάθε βιογραφικό σου πρέπει να είναι μοναδικό, προσαρμοσμένο κάθε φορά στην εκάστοτε αγγελία εργασίας, με τα εκάστοτε προαπαιτούμενα προσόντα. Αντιστοίχισε τα requirements με τις εμπειρίες σου. Κατέγραψε αρχικά τα καθήκοντα που αναφέρει η αγγελία, και τις εμπειρίες σου. Έπειτα θα πρέπει να κατανοήσεις και να καταγράψεις τι είναι αυτό που αναζητά ο εργοδότης, ώστε να αντιστοιχίσεις το κάθε ένα με μία εμπειρία σου. Βρες κεφαλίδες για τις προηγούμενες εμπειρίες σου, και ανάλυσε τη κάθε μία, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις – κλειδιά.

2. Προσοχή στα Ορθογραφικά και Συντακτικά λάθη. Μοιάζει αυτονόητο, αλλά δεν είναι! Δεν δικαιολογείται να υπάρχουν τέτοιου είδους λάθη στο βιογραφικό σου! Διάβασέ το ξανά και ξανά, δώσε το και σε έναν τρίτο να το διαβάσει, έως ότου βεβαιωθείς ότι όλα είναι σωστά. Ένας εργοδότης μπορεί να απορρίψει το βιογραφικό σου μόνο από αυτό, ακόμα και αν διαθέτεις όλα τα προαπαιτούμενα προσόντα.

3. Μη ξεχνάς ποτέ την Προσωπική Δήλωση, αυτή τη μικρή παράγραφο στην αρχή του CV σου (το 75% των υποψηφίων τη ξεχνούν)! Μη κάνεις περίληψη του βιογραφικού σου, απλά γράψε ποια είναι η προστιθέμενη αξία σου, ποια τα επιτεύγματά σου, ποιος ο επαγγελματικός στόχος σου, πάντα σε συνάρτηση με την εκάστοτε θέση εργασίας.

4. Προσωπικά Στοιχεία. Μη γράφεις πάρα πολλές πληροφορίες, που είναι άχρηστες για τον εργοδότη, και μπορεί να τον επηρεάσουν αρνητικά (όπως για παράδειγμα η οικογενειακή κατάσταση). Γράψε μόνο τα κάτωθι:

  1. Όνομα και Επώνυμο
  2. Κινητό τηλέφωνο
  3. Επαγγελματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ξέχνα τα παιχνιδιάρικα e - mail που είχες κάνει στο γυμνάσιο, και δημιούργησε ένα επαγγελματικό e - mail με το ονοματεπώνυμό σου.
  4. Διεύθυνση κατοικίας. Μόνο πόλη και ΤΚ, είναι αρκετά στοιχεία. Δεν χρειάζεται να αναφέρεις την ακριβή σου διεύθυνση. Αφενός είναι περιττό και αφετέρου εγείρονται θέματα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).
  5. Social Media. Πρόσθεσε το προφίλ σου στο LinkedIn και το Skype name.

Πληροφορίες που σχετίζονται με την οικογενειακή κατάσταση, τον τόπο καταγωγής, δε χρειάζεται να αναφέρονται, εκτός και αν ζητούνται από την αγγελία ή αν κρίνεις ότι σου προσδίδουν όντως ένα πλεονέκτημα για κάποιο λόγο και πρέπει να γραφούν.

5. Όχι «κλισέ» χαρακτηρισμούς, του τύπου «είμαι ενθουσιώδης», «είμαι οργανωτικός», «είμαι συνεργάσιμος» κ.λπ. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορείς να τα συνδέσεις με τις εμπειρίες σου που θα περιγράψεις, όπως για παράδειγμα:

Δεξιότητα Εμπειρία: Γραμματειακή Υποστήριξη
Οργανωτικότητα και Διαχείριση Χρόνου Οργάνωση και συντονισμός των καθημερινών εργασιών μέσω της τήρησης εβδομαδιαίου προγράμματος κλπ..

 

6. Μη γράφεις ΠΟΤΕ ΨΕΜΑΤΑ. Δεν έχει νόημα να μπεις σε διαδικασία να «κοροϊδέψεις» τον μελλοντικό εργοδότη σου, καθώς είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει την αλήθεια. Είναι εντελώς διαφορετικό να φουσκώνεις την αλήθεια ή να παραλείπεις κάτι, από το να παραποιείς την αλήθεια.

7. Μη γράφεις σεμινάρια/ημερίδες που παρακολούθησες πριν χρόνια και δε θυμάσαι. Γράψε στο CV σου, μόνο εκείνα τα οποία είναι σχετικά με τη θέση και τα θυμάσαι καλά (σε περίπτωση που σε ρωτήσουν, πρέπει να είσαι έτοιμος να τους απαντήσεις τι έμαθες). Αν είναι και πάλι πολλά, καλό είναι να τα «συμπυκνώσεις», βάζοντας έναν πιο γενικό τίτλο.

8. Όχι πάνω από 2 σελίδες. Ένας recruiter αφιερώνει κατά μέσο όρο μόλις 6’’ για το κάθε ένα βιογραφικό. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι δε θα δει κανένας τις 5 σελίδες που γέμισες και τις 100 ημερίδες που παρακολούθησες ….

9. Όχι Europass, εκτός και αν επισημαίνεται στην αγγελία ότι προτιμάται αυτή η συγκεκριμένη μορφή. Για να ξεχωρίσει το δικό σου CV βρες ένα format, που ναι μεν να τραβάει την προσοχή αλλά χωρίς υπερβολές, γιατί αν το παρακάνεις, μπορεί να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

10. Ποτέ μην κάνεις μετάφραση του CV σας στα Αγγλικά λέξη προς λέξη! Αν απαιτείται να είναι το CV στα αγγλικά, μην επιλέξεις την πιστή μετάφραση από το CV στα ελληνικά, και απέφυγε το google translate! Να έχεις ένα CV στα ελληνικά και ένα ξεχωριστό στα αγγλικά, κρατώντας απλά το ίδιο format.

 

Το μεγάλο Δίλλημα : «Βάζω Φωτογραφία ή όχι;»
Απέφυγε τη φωτογραφία στο Βιογραφικό Σημείωμα, εφόσον δεν ζητείται στην αγγελία. Μία φωτογραφία μπορεί να επηρεάσει τον recruiter, να βγάλει λαθεμένα συμπεράσματα, και να απορρίψει το CV σου, χωρίς να σου δώσει την ευκαιρία για συνέντευξη. Επομένως, εφόσον είναι κάτι τόσο υποκειμενικό, δεν υπάρχει λόγος να τον προϊδεάσεις, κρίνοντας μόνο από τη φωτογραφία.
Ωστόσο, αν επιλέξεις να προσθέσεις μία φωτογραφία στο CV σου, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της φωτογραφίας, καθώς θα πρέπει να είναι άκρως σοβαρή και επαγγελματική. Διάλεξε ένα ουδέτερο φόντο - κατά προτίμηση ένα λευκό φόντο - και επιμελήσου ιδιαιτέρως το ντύσιμό σου, αποφεύγοντας floral ρούχα, με στάμπες ή έντονα χρώματα.

 

Cover Letter : Τι είναι , γιατί και πότε να το στείλω ; Τι είναι; Το cover letter, ή αλλιώς η συνοδευτική επιστολή, είναι μία επιστολή, μία αυτοπεριγραφική έκθεση, έκτασης μιας σελίδας το πολύ, που συνοδεύει το βιογραφικό σου.

Ποια η χρησιμότητά του; Εφόσον περάσεις από την πρώτη φάση της διαλογής και είσαι ένας από τους 20 ή 30, ο recruiter θα συνεχίσει διαβάζοντας το Cover Letter σου, για να καταλήξει στους 6-8 υποψηφίους που θα καλέσει για συνέντευξη. Μέσα από την επιστολή, θα πρέπει να τον πείσεις γιατί εσύ είσαι ο ιδανικός για αυτή τη θέση.

Τι θέλει να δει ο recruiter; Θα πρέπει να δει για ποιο λόγο επέλεξες τη συγκεκριμένη εταιρεία, τη συγκεκριμένη θέση, τι θα προσφέρεις εσύ στην εταιρεία, και τι το διαφορετικό έχεις, που σε ξεχωρίζει και πρέπει να επιλέξουν εσένα.

Ποια η δομή του; Όπως και το CV σου, έτσι και το Cover Letter είναι μοναδικό, το προσαρμόζεις κάθε φορά, ανάλογα με τη θέση εργασίας. Πρόσεχε να κρατάς την ίδια λογική και το ίδιο template, με εκείνο του CV σου.
Αρχικά, εστίασε γιατί επέλεξες τη συγκεκριμένη εταιρεία, τι είναι το ξεχωριστό σε αυτήν, τι σου κέντρισε το ενδιαφέρον. Η κουλτούρα της; Η φιλοσοφία της; Η καινοτομία της; μπορείς και να περιγράψεις και την πρώτη φορά που γνώρισες την εταιρεία, πχ κάποιο σεμινάριο, συνέδριο ή ακόμα και ως πελάτης.
Έπειτα, τόνισε τι είναι αυτό που μπορείς εσύ να προσφέρεις στην εταιρεία. Περιέγραψε εκείνη την εμπειρία σου, και εκείνες τις δεξιότητες που απέκτησες που σε καθιστούν ως τον ιδανικό για αυτή τη θέση.
Κλείσε την επιστολή εκφράζοντας τον ενθουσιασμό σου για την εταιρεία και για την επικείμενη συνεργασία σας.

Πότε το στέλνω; Παρόλο που μόλις το 30% των recruiters προχωρούν στην ανάγνωση του Cover Letter σου, εσύ θα το στέλνεις πάντα μαζί με το βιογραφικό σου. Αφού είπαμε, εσύ θα πρέπει να ξεχωρίσεις! Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, στείλτο με ένα e - mail στον recruiter, ή γενικά σε εκείνον που είναι υπεύθυνος για την κάλυψη της θέσης.

 

Και μη ξεχνάς ποτέ: Σκοπός είναι να σε καλέσουν στη συνέντευξη!

Κυδώνα Ελευθερία,
Σύμβουλος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων
Bsc Finance and Accounting , MBA