fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Remote Working και καραντίνα - Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

Remote Working

 

Μέσα σε σύντομο χρονικά διάστημα αλλά και τόσο ξαφνικά, η καθημερινότητα όλων μας άλλαξε με την εμφάνιση και την εξάπλωση του Covid-19. Κάτω από αυτές τις ιδιόμορφες συνθήκες, αλλά εντυπωσιακά γρήγορα, εκσυγχρονιστήκαμε, βρήκαμε αποτελεσματικές λύσεις, αφήσαμε πίσω τη γκρίνια, την αναβλητικότητα, τα «δεν γίνεται» και «δε μπορώ» και υιοθετήσαμε νέες πρακτικές και τεχνολογίες.

Το remote working εισέβαλε στη ζωή μας μαζί με την καραντίνα· και κάπως έτσι, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, η εργασιακή μας καθημερινότητα ξεκινά από το σαλόνι του σπιτιού μας, φορώντας παντόφλες, κάποιοι τις πιτζάμες τους (please don΄t!), ελαφρώς αχτένιστοι και πολύ πολύ αγχωμένοι. Η πράξη έδειξε ότι μπορούμε! Μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί, ενημερωμένοι, μπορούμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και πάνω από όλα, ναι, μπορούμε να είμαστε συνεπείς! Ωστόσο δεν είναι απλό.

Αν και η εξ αποστάσεως εργασία μοιάζει εύκολη και αρκετά ελκυστική, εν τούτοις η εφαρμογή της στην πράξη χρειάζεται προσπάθεια. Η casual διάθεση που έχετε, ισχύει ναι· αλλά μόνο για το dress code. Η δουλειά δεν εξαφανίζεται επειδή δεν βρισκόμαστε στον εργασιακό μας χώρο, ούτε και οι υποχρεώσεις μας.
Εν αντιθέσει, το γεγονός ότι ο εργασιακός και ο προσωπικός μας χώρος είναι ο ίδιος, μπορεί να σας οδηγήσει στο δουλεύετε περισσότερες ώρες, ωστόσο να μην είστε το ίδιο αποδοτικοί.Πώς μπορούμε να παραμείνουμε παραγωγικοί και μη χαθούμε… στα άδυτα της εργασίας από το σπίτι;

 

Διατήρηση της ρουτίνας 

Remote Working 3Το Α και το Ω για την εξ αποστάσεως εργασία. Ξεκινήστε την εργασία σας κάθε μέρα την ίδια ώρα, ακριβώς σαν να πηγαίνατε στο γραφείο. Ακολουθείστε την ίδια ρουτίνα (επικοινωνία με πελάτες, έλεγχος εκκρεμοτήτων) ή ότι άλλο θα κάνατε αν θα ήσασταν στον εργασιακό σας χώρο.

Οργανώστε έναν χώρο εργασίας

Η δημιουργία ενός κατάλληλα οργανωμένου χώρου, αποτελεί σημαντικό παράγοντα, έτσι ώστε να παραμείνετε παραγωγικοί. Μπορεί η τεχνολογία να μας το επιτρέπει, ωστόσο δεν δουλεύουμε το πρωί από κρεβάτι μας, το μεσημέρι από το τραπέζι της κουζίνας (μαγειρεύοντας ταυτόχρονα) και το απόγευμα από το σαλόνι (ακούγοντας τις ειδήσεις). Οργανώστε έναν χώρο εργασίας και "μείνετε πιστοί" σε αυτόν. Επιπλέον, φροντίστε ο χώρος αυτός να είναι όμορφα διακοσμημένος, με καλό φυσικό φωτισμό και αν είναι δυνατόν με περιορισμένο θόρυβο.

 

Θέσετε στόχους και προσδοκίες

Καταγράψτε αναλυτικά σε μια ατζέντα τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε, το χρόνο υλοποίησης τους, τις επικοινωνίες που πρέπει να κάνετε και ενημερώνετέ την καθημερινά. Στο τέλος της εβδομάδας ή του μήνα θα πρέπει να δείξετε στον προϊστάμενο ή στον εργοδότη σας τα αποτελέσματα της δουλείας σας. Αν δεν έχετε κάποιον ανώτερο είναι σημαντικό να ελέγχετε την πρόοδο σας. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας εύκολος τρόπος να ελέγξετε τη δουλειά σας· αν κάτι δεν αποδίδει, αλλάξτε στρατηγική.

 

Remote Working 1

Περισπασμοί και προκλήσεις

Στο σπίτι είναι δεκάδες τα πράγματα που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή μας. Κλείστε την τηλεόραση, απομακρύνετε το κινητό σας (αν η φύση της εργασίας σας το επιτρέπει) και κυρίως κλείστε τα social media. Φίλοι και γνωστοί, όλοι εγκλεισμένοι στα σπίτια, προσπαθούν να "σκοτώσουν" την ώρα τους. Ενημερώστε τους ποιες ώρες μπορούν να επικοινωνούν μαζί σας, ζητήσετέ να σεβαστούν τη δουλειά σας, δεν είναι κακό. 

Κάνετε διαλείμματα

Η εργασία από το σπίτι χρειάζεται σωστή οργάνωση το ίδιο και η ξεκούραση σας. Απομακρύνετε lap-top και κινητά, κάνετε συχνά διαλείμματα, φτιάξτε ένα υγιεινό snack (τέρμα το junk food, δεν υπάρχει δικαιολογία). Σημαντικό: βάλτε την άσκηση στο πρόγραμμα σας.

 

Remote Working 2

 

Social meetings

Είμαστε κοινωνικά όντα - γνωστό από την εποχή του Αριστοτέλη. Τα inside jokes του γραφείου, το μεσημεριανό στη κουζίνα της εταιρίας, η επικοινωνία με τους συναδέλφους πραγματικά σε κάποιους θα λείπουν. Οργανώστε συχνά on-line meeting για θέματα εκτός εργασίαςΚαφέ, τσάι και skype…. για να πούμε όσα θα λέγαμε και στο γραφείο, γιατί δε ξεχνάμε… είμαστε μέλη της ίδιας ομάδας!

 

Until we meet again, take care, stay safe, stay home.