fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κριτήρια χαρακτηρισμού δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας των επιχειρήσεων

Δημοσιεύθηκε η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει τα «Κριτήρια χαρακτηρισμού δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας

των επιχειρήσεων». Η εν λόγω epiheirisiαπόφαση αποτελεί εργαλείο για την στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων μέσω της φοροαπαλλαγής που παρέχεται για δαπάνες ερευνητικού εξοπλισμού και επιστημονικών οργάνων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το νομικό πλαίσιο υλοποίησης όλων των έργων κρατικών ενισχύσεων και υποδομών στον τομέα της Έρευνας & Καινοτομίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπει οι δαπάνες που σχετίζονται με αποσβέσεις εξοπλισμού ο οποίος χρησιμοποιείται για τις ανάγκες υλοποίησης ερευνητικών έργων, να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους Δημόσιους Ερευνητικούς Φορείς και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς συμπληρώνει την εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση του νόμου ο οποίος ψηφίστηκε το 2016 και αφορά «αυξημένες αποσβέσεις με συντελεστή 40% του εξοπλισμού και των οργάνων, που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες εκτέλεσης επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας».

Ως συνέπεια αυτής της ρύθμισης, στη μέση διάρκεια ζωής ενός ερευνητικού έργου αποσβένονται πλήρως οι δαπάνες που προκύπτουν και εάν πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο έργο, ο ωφελούμενος μπορεί να επιχορηγηθεί για το σύνολο της σχετικής επιλέξιμης δαπάνης.

Δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Δείτε εδώ το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες για τις αποσβέσεις εξοπλισμού που αφορά έρευνα.