fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατάρτιση και πιστοποίηση Ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής

oaedΤο νέο πρόγραμμα «Κατάρτιση και πιστοποίηση Ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής», δίνει την δυνατότητα σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και να απασχολήσουν ωφελούμενους σε θέσεις πρακτικής άσκησης:

Αντικείμενο Δράσης: Η παροχή σε 23.000 ανέργους, 29 έως 64 ετών υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε κλάδους που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης, συμβουλευτικής υποστήριξης & πιστοποίησης των γνώσεων & των δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της δράσης.

Σκοπός της Δράσης: Σκοπός της δράσης είναι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των ανέργων μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης, συμβουλευτικής και πιστοποίησης, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτηση τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Δικαίωμα Συμμετοχής στο πρόγραμμα (ωφελούμενοι), έχουν όλοι οι άνεργοι/ες με ηλικία 29 -64 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ, είναι απόφοιτη/ες, υποχρεωτικής, 2βάθμιας & 3βάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης εκατόν είκοσι (120) ωρών σε ειδικότητα ενός από τους κλάδους αιχμής.
  • Τοποθέτηση των ωφελούμενων μετά το πέρας της θεωρητικής εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, σε θέση πρακτικής άσκησης, συνολικής διάρκειας 500 ωρών.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε επιχειρήσεις, οργανισμούς & Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία δεν συμμετέχει άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο & δεν υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 2190/1994.

ΚΛΑΔΟΙ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:

Εμπόριο, Logistics, Έργα υποδομής και Τεχνικά Επαγγέλματα, Τουρισμός, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Περιβάλλον-Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, Τρόφιμα-Ποτά, Ενέργεια, Βιομηχανία και Αγροτικός Τομέας.

Ο αριθμός των καταρτιζόμενών που τοποθετείται ταυτόχρονα σε επιχείρηση για την πρακτική άσκηση καθορίζεται σε αντιστοιχία με τον αριθμό των απασχολούμενων της επιχείρησης (αφορά τον τόπο υλοποίησης της πρακτικής άσκησης: έδρα, ή υποκατάστημα ή εργοτάξιο κ.λ.π.) και είναι κατ’ ανώτατο όριο σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ-ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ
0-4 Έως ένα (1) άτομο
Από 5 άτομα και άνω Ίσος με το 30% του Αριθμού των Απασχολουμένων

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης δεν επιτρέπεται η επιχείρηση που συμμετέχει, να προβεί σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων της, από την ημερομηνία υπογραφής της τριμερούς σύμβασης και για όσο διάστημα διαρκεί η υλοποίηση της πρακτικής άσκησης.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να προβεί σε νέα πρόσληψη εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την απόλυση, ώστε να διατηρείται σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων.

Στην έννοια της μείωσης προσωπικού δεν περιλαμβάνονται οι κάτωθι περιπτώσεις:

  • Οι απολύσεις που αφορούν περιπτώσεις υποβολής μήνυσης από τον εργοδότη σε εργαζόμενο που έχει υποπέσει σε αξιόποινη πράξη κατά την άσκηση της εργασίας του ή σε αδίκημα, εν γένει, τουλάχιστον σε βαθμό πλημμελήματος (άρθρ. 5 του Ν.2112/1920).
  • Οι καταγγελίες συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για σπουδαίο λόγο (άρθ.672 Α.Κ.).
  • Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις, οι συνταξιοδοτήσεις, οι παραιτήσεις, η λήξη σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου και η εθελουσία έξοδος.

Επιχείρηση που θα προβεί σε μείωση προσωπικού δε θα μπορεί να συμμετάσχει στην ίδια ή άλλη αντίστοιχη δράση της ΕΔ ΕΣΠΑ ΑπΚΟ.

Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται ο δανεισμός ωφελούμενων, δηλαδή ο ωφελούμενος θα πρέπει να πραγματοποιήσει την πρακτική άσκηση στη συμβαλλόμενη επιχείρηση.